facebook

Ehető gyapot - Üzlet vagy megváltás?

2009.12.26. 19:21 Imre Laci

December 2-án jött a hír, mely szerint a Nagy Kacsaúsztatón túl ismét valami világmegváltó fejlesztést vittek véghez. A teljes hírről minden híroldal beszámolt (persze, hiszen mindegyik az MTI-től kapja a híreket) persze kommentárt nem fűztek a dologhoz. A teljes cikk itt (is) olvasható. De mi is lehetett a célja ennek a kutatásnak? Az éhezés megszüntetése vagy ez is csak egy igen-igen jövedelmező üzlet?

"A szépség a projektben, hogy a magas fehérjetartalmú magok új élelmiszerforrást jelenthetnek a fejlődő országoknak."

- Dr. Keerti Rathore -

Dr. Keerti Rathore a kísérleti gyapotültetvénynél, Texas államban

Az index.hu-n megjelent cikk azonban nem ad információt arról, hogy milyen módszerrel érték el, hogy a magok ne tartalmazzák a gossipol nevű méreganyagot, de a növény többi része igen.

Ugyanazt a technológiát alkalmazták mint amit a HIV és rákbetegségek kutatására, az ún. RNAi módszert. A vizsgálat lényege, hogy kiderítik melyik gén kódolja a mag toxintermelését és ezt a gént "elhalkítják", kikapcsolják. A gén így nem expresszálódhat, nem lesz méreg a gyapotmagban. Tehát a módszer szintén a biotechnológián alapszik. GM gyapot jött létre. Az USA-ban persze ilyesmin egyáltalán nem kell meglepődni, hiszen a köztermesztésben lévő gyapotfajták döntő része már génmódosított.

A gyapotmag közel 22% fehérjét tartalmaz, tehát valóban igen hasznos szolgálatot tehet az emberi táplálkozásban. Amit viszont figyelembe kell venni, hogy ahova ezt az újdonsült felfedezést szánják, az nem az USA, ahol minden gabonanövényből óriási túltermelés folyik. A célország elsősorban Afrika, ahol a forró éghajlat és a kevés csapadék mellett is jól termeszthető a gyapot. A GM növények pedig nem csupán humánegészségügyi problémákat vet fel, hanem a növény nem GM ültetvényeket is megtermékenyíthet a szél útján, így kikerülhet az ember felügyelete alól.

Gondoljunk bele, mekkora üzletet jelenthet a fekete kontinens élelemmel való ellátása, hiszen a GM gyapot szabadalmi joga a texasi egyetemet illeti meg, csak ők állíthatják elő ezzel az eljárással az ehető gyapotot. Súlyos dollármilliárdokról van szó! Hogyha pedig pénz van valamiben, akkor nem elsősorban az étkeztetésen van a hangsúly... Ismét felvethetjük a kérdést: a cél szentesíti az eszközt?


4 komment

Címkék: texas fehérje gm ehető gyapot keerti rathore

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr961624694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2009.12.26. 20:36:44

"a növény nem GM ültetvényeket is megtermékenyíthet a szél útján, így kikerülhet az ember felügyelete alól."

versus

"a GM gyapot szabadalmi joga a texasi egyetemet illeti meg, csak ők állíthatják elő ezzel az eljárással az ehető gyapotot. Súlyos dollármilliárdokról van szó! Hogyha pedig pénz van valamiben, akkor nem elsősorban az étkeztetésen van a hangsúly"

Vagy viszi a szél vagy nagy pénz van benne, de a kettő üti egymást. Gyűlölöm a GM-et de ez nagyon Greepeace-es, Zeitgeist-os.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.26. 21:27:25

@eloszto: A szél által elvitt pollen megtermékenyítheti a közeli ültetvényeket, ezzel azok a gazdák elveszítik GM mentességüket.

A nagy üzlet a vetőmageladásban lesz, amit biztosan az amcsi egyetem fog végezni (hacsak nem adja el egy cégnek és kér részesedést a haszonból).

A kettő nem zárja ki egymást, ahogy a GM kukoricánál sem tette.

kszabo 2009.12.27. 22:24:01

Az ehető gyapot utoljára a 22-es csapdájában szerepelt. Ott sem lelkesedtek érte. Gondolom az amik ezzel akarják menteni saját kukorica-búza hegemóniájukat. Ez sem lesz más mint a dubai toronyházak esete. Üdv

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.28. 11:17:30

Az Egyesült Államok nem véletlenül akarja minden áron, hogy az EU-ban is elterjedjen a GM kukorica.

A Délszláv háborúban az amerikai csapatok hozták be Közép-Európába a kukoricabogarat is, csak hogy indokolt legyen a GM növények behozatala.

Ezen kívül ha Európában is GM kukoricát vetnének, az abból befolyó pénz nagy része az USA-ba vándorolna, hiszen ottani cégeké a szabadalmi jog (pl. Monsanto, Pioneer, stb...)
süti beállítások módosítása