facebook

Válaszok Morvai Krisztinának

2009.09.29. 19:09 Imre Laci

A politikai életben kicsit jártasabb emberek bizonyára hallottak arról, hogy Morvai Krisztina nyílt levélben tett fel kérdéseket Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek. Bár a levél első bekezdésében egy jogszabály idézet található, mely kimondja, hogy a Miniszter Úr köteles választ adni a feltett kérdésekre, bátorkodok megelőzni a magyar mezőgazdaság fejét és magam adok válaszokat a teljesség igénye nélkül. Az egyszerűség kedvéért a kérdéseket is bemásolom.

"- Történt-e Magyarországon ilyen proaktiv intézkedés, megvédjük-e ma Magyarországon a piacot (az EU elvárásoknak megfelelően) a „mű-tejtermékektől”? Megtörtént –e a forgalomban lévő minden egyes tejtermék minőségi szűrése az idézett EU rendelkezés értelmében? A hajtógázos "tejszín" nevű szójás cukros „valami” az egyik legnyilvánvalóbb példa arra, hogy nem."

Hát persze, hogy nem. Ezért lehet minden boltban kapni tejitalt, aminek persze a világon semmi köze nincs a tejhez, de máshogy nem lehet eladni.

"Magyarországon számíthatnak-e a gazdák a közvetlen kifizetések jelentős részének október 16-án kezdődő folyósítására? Nyújtott-e a magyar kormány (magyar állam) a likviditási gondokkal kűzdő tejtermelőknek állami támogatást, amennyiben igen hány gazdának, milyen mértékben ? Milyen állami kölcsön felvételi lehetőségeket kaptak a magyar gazdák?"

Válság van, nincs pénz. Ezen felül a többezer hektáron gazdálkodó részvénytársaságok hitelképesek, a kistermelők pedig várjanak csak támogatásokra decemberig. Ha pár gazda tönkremegy, majd az Rt-k felvásárolják a földjüket és meg van oldva minden.

"Kérem Miniszter Urat, szíveskedjen részletes tájékoztatást adni arról, hogy a fent felsorolt támogatási lehetőségek közül melyikkel milyen mértékben élt a magyar kormány. Hány gazdának nyújtottak s milyen mértékben a felsorolt támogatási formákból? Milyen intézkedéseket tett a kormány a termelőhelyen történő értékesítés elősegítésére? (A gazdák hozzám érkező panaszaiból úgy tudom, hogy számos helyen az illetékes hatóságok mindent megtesznek a termelőhelyen történő értékesítés akadályozására, teljességgel szembemenve ezzel az EU javaslatának és a helyi értékesítést következetesen bátorító, támogató politikájának.) Hogyan ösztönzi a kormány erős termelői szervezetek kialakulását a tejágazatban? (A Dokumentum későbbi részéből tudjuk, hogy az EU arra is biztatja a tagállamokat, hogy a termelői szervezetek/szövetkezetek működési költségeihez járuljanak hozzá, ily módon is lehetőséget adva kialakitásukra és fennmaradásukra. Van-e erre példa Magyarországon? Milyen példák vannak a termelői szövetkezetek kialakulásának egyéb formában történő ösztönzésére?)"

Amennyiben a gazdák helyben értékesítenék a termékeiket, az élelmiszerárak lecsökkennének, a városok hipermarketei hatalmas bevételtől esnének el... Ezen felül megnőne a termelés is, ami tekintve a kontinensre jellemző túltermelést nem lenne előnyös a Nyugat-európai államokra nézve.


3 komment

Címkék: tej levél krisztina morvai válasz nyílt józsef gráf tejpiac

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr631416399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"G"-pont 2009.10.01. 20:35:03

A Gráf is csak egy az ország és nemzetrontó bolseik közül,hiába próbálja fényezgetni magát.Őt is el kell számoltatni.Nem kicsit,...Nagyon!

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.10.01. 21:33:26

Nekem csak az szúrja a szemem vele kapcsolatban, hogy valójában nincs diplomája sem. 2 évet lehúzott Moszkvában a szovjet "testvéreinknél" aztán ennyi.

Rá lehet keresni wikipédián.

Mike36 2009.10.10. 01:59:15

szal nyaltok Morvainak
gratulálok
süti beállítások módosítása