facebook

Fluoreszkáló malacok

2009.09.12. 10:10 Imre Laci

A géntechnológia egy újabb csodája, amelyet persze nem azért fejlesztettek ki, hogy akkor is megtaláljuk a húst a hűtőben, ha kiégett benne a lámpa.

A transzgénikus állatok segítségével próbálják a sejtnövekedés bizonyos fázisait jobban megfigyelni. A tapasztalatok szerint a növekedési folyamatok könnyebben mérhetők ha a sejt fluoreszkál.

A technológia valójában nem újdonság, hiszen Taiwanon már sok évvel ezelőtt létrehoztak fluoreszkáló halakat. Esetünkben medúzákból kivont géneket ültettek be sertés embriókba, így jöttek létre a fluoreszkáló hízók. Az állatokat kék fénnyel világítják, aminek következtében sötétben a fent látható módon "világítanak", míg napfényben a bőrük, a szemük és az orrkorong enyhén zöldes színezetű.

A kutatók szerint a módszerrel humán betegségek vizsgálatára is lehetőség van. Az embrióba való génbevitel roppant költséges, így a transzgént hordozó egyedekkel kívánnak majd fedeztetni normál sertés kocákat, hogy további transzgénikus generációkat kapjanak.


 

 

9 komment · 1 trackback

Címkék: zöld fény sertés géntechnológia transzgén fluoreszkáló

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr231376713

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: simply click the next website 2018.05.17. 12:03:21

Punt uit (hollandnyelvóraposzt) - Örülünk, Vincent?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Léhüllő · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.09.12. 15:20:05

Egyik ismerősömnek van csüngőhasú malaca - állítólag baromi népszerű háziállat. Na most ezt továbbgondolva nemsokára van esély foszforeszkáló háziállatokra - na azokra aztán lenne kereslet!
(nekem egy foszforeszkáló hörcsög állatira bejönne!)

zzzsuzsa 2009.09.14. 00:42:23

Ha ez így megy tovább, már a Bosnyákon is fluoreszkáló malachúst lehet majd venni és akkor már csak egy ugrás, hogy az a hús ugye, amit megeszünk, a mi sejtjeinkbe is beépül, és már létre is jött az ufo!!

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.14. 08:25:21

Mivel nagyon költséges egy transzgénikus állat előállítása, attól egyelőre nem kell félni, hogy a piacokon is felbukkan.

Aktuálisabb téma az USA felől (is) áramló GMO növények hada. Hatalmas piacharc folyik a világon és ennek az egyik sarokköve a GMO pro és kontra tábor.

zzzsuzsa 2009.09.14. 22:05:55

Én azt gondolom, hogy a pro és a kontra oldal is , szóval mindkét részről jó vastagon benne vannak az emberiség hülyítésében.
Az amerikaiak (ismerek egy párat) sokan semmi kivetnivalót nem látnak ebben. Nem lettek betegek pedig GMO-s élemet esznek.
A gyermekeiknek is ezt adják. Nem ismerem a statisztikákat arról, milyen egészségi állapotban van az amerikai népesség az európaihoz képest, de szerintem lényegi különbség nincsen.
Másik oldalról nézvést, tényleg semmi szükség a "Pannon régió" növényeinek génmanipulációjára. És azt is tudom, hogy az a bizonyos kártevő, ami miatt, vagy amik miatt a gmo-t kitalálták, szóval ilyen kártevők nincsenek kis hazánkban. Így valóban semmi értelme és valóban óriási kár lenne, ilyen növényeket idetelepíteni.
Viszont én sokszor hallom, hogy a gazdák hihetetlen mennyiségű permetanyagot használnak.
A földeket kizsigerelik a nagyobb haszon reményében, nem "pihentetik", a vetésforgó már a múlté, csak bizonyos növényekre álltak rá és azt termesztik hosszú ideig. Ez a földek szempontjából és a termés szempontjából nagyon rossz, mert nem tudnak a földek tisztulni, rengeteg a vegyszerezés és így a hazai sem sokkal jobb már, mint a GMO.
Mint mondtad, megy a harc a két nagy tábor között és veszekednek azon, kinek a hülyeségéből irányítsák a világ mezőgazdaságát.

zzzsuzsa 2009.09.14. 22:15:53

Ezzel kapcsolatban csak annyit: Jó lenne, ha több biofarm lenne Magyarországon. Viszont én tutira biztos vagyok benne, hogy a biokontroll is maffia. Ha egy tisztességes és normális világot képzelek, akkor azt álmodom, legyenek földek, amiket kevés vegyszerrel lehessen vegyszerezni (ésszerű és korlátozott mennyiség) , legyen vetésforgó, legyen nagyüzem is, de ami a legfontosabb, a verseny tárgya a minőség legyen és ne az extraprofit.
Ne legyen ez az eget verő hisztéria a bio földek körül. Ne legyen semmi "bio", mert ez is életidegen. Úgy termelni, hogy nincsen semmi vegyszer benne, hááát ez olyan, mintha visszamennénk vagy pár tízezer évet.
A másik amit nem szeretnék, hogy olyan termést kelljen megennem, ami fel van fújva mindenféle vegyi anyaggal. Ez egyértelmű. Minél kevesebb vegyszer az jó.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.15. 08:36:39

@zzzsuzsa: Ha valamelyik gazda nem használná a vetésforgót, hatalmas terméskiesése lenne, ami gazdasági kárként realizálódna. Ergo bizony aki nagyban gazdálkodik, az használja.

A földpihentetés jó dolog, az EU-ban akkora a túltermelés bizonyos termékekből, hogy fizet az Unió, csak hogy ne termeljen egy gazda, inkább pihentesse a földjét.

A bio kérdésben az én véleményem az, hogy bio gazdálkodással a termés/termék nagy része kártevők zsákmányává válik. Mivel nagy területen is csak kis terméshozam érhető el a műtrágyák és peszticidek (vegyszerek) nélkül, így a normál ár többszörösét kérik érte. Erre pedig egy átlag magyarnak sosem lesz pénze. Arra viszont jó, hogy a termelést visszafogja és ide lehessen hozni a Nyugat-Európában fölöslegként megtermelt termékeket...

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.15. 08:39:24

@zzzsuzsa: Valóban nincs, vagy csak nagyon kis mennyiségben van jelen nálunk a kukoricabogár.

A GMO növények nem csupán táplálkozási veszélyt jelenthetnek, hanem a mások, nem GMO növényeit beporozva kiszabadulhatnak az ember ellenőrzése alól.
Mivel ezek a növények folyamatosan toxint termelnek és raktároznak, ha valaki hosszú időn keresztül fogyaszt ilyesmit, előbb vagy utóbb májkárosodásra számíthat.
Amerika azért akarja nálunk is meghonosítani a GMO növényeket, mert akkor mi elvesztenénk a Skandináv piacot, ahova ő első kézből szállítana ezután.

zzzsuzsa 2009.09.15. 21:35:21

@Imre Laci: Erre csak annyit, hogy ez tragikus, és ezért gondoltam arra, hogy maffia.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.16. 20:17:52

@zzzsuzsa: Végülis az egész világot maffia uralja akkor. Persze a köznyelv a kormány szót használja szinonima gyanánt.
süti beállítások módosítása