facebook

Himalája só és társai

2009.08.14. 09:08 Imre Laci

"Néhány éve a Himalája sóként, kristálysóként, őssóként, természetes só-ként, Ájurvéda varázs sóként elnevezett ter-mékek az osztrák piacon már hozzáférhető-ek. E termékekre olyan jelölést tesznek, mint pl. "értékes ásványi anyagokban és nyom-elemekben gazdag", "magas ... tartalom és kiegyensúlyozott ásványi anyag összetétel", "szervezetre jótékony hatású". Ezáltal a fo-gyasztóknak azt sugallják, hogy különleges sókról van szó, gazdag ásványi só- és nyomelem-tartalommal. Elvégzett vizsgála-tok azonban ezeket az állításokat nem tá-masztják alá. E "csoda sók" ugyanis 95%-ban ugyanúgy NaCl-ot tartalmaznak, és csu-pán nyomokban találhatók bennük ásványi anyagok, akárcsak a normál étkezési sóknál. Kis mennyiségű fogyasztásuk következtében ezek a mennyiségek lényegesen nem járul-nak hozzá a tápanyagellátáshoz. Többnyire nem is jódozzák ezeket a termékeket, vagyis kizárólagos fogyasztásuk akár jódhiányhoz is vezethet. Egyéb gyógyhatásuk természet-tudományos megközelítéssel szintén nem támasztható alá, áll az osztrák élelmiszer-ellenőrző hatóság, az AGES honlapján meg-jelent összefoglalóban."

- MÉBiH -



komment

Címkék: himalája csalás nacl

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr971308589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzzsuzsa 2009.09.14. 00:57:16

Én annyira nem értek hozzá, de a Himalája só egész más ízű (tapasztalatból tudom) és a szerkezete is nagyon más, mint a hagyományos konyhasóé, amibe néha, nagy meglepetésemre cianidot is tesznek. Szóval, lehet, hogy ez is "csupán" Na Cl, viszont legalább tudom, hogy vegytiszta. A konyhasó eredetéről semmit nem tudok. Azt viszont tudom, hogy a só gyógyhatása nagyon erős. (sóbarlangokban gyógyítják a felső légúti megbetegedéseket, nem kis sikerrel!! Ja! És nem konyhasó téglából van a barlang fala! .( ((kősó-ld: Parajd, vagy nem természetes sóbarlangok, Himalája sóból))

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.14. 08:23:28

@zzzsuzsa: A sóbarlangok levegője azért gyógyhatású, mert kevés olyan mikroorganizmus van, amely elviseli a sót nagy koncentrációban.
A levegő csíratartalma tehát alacsony odalenn, valamint por sincs.

Tengeri 2009.12.01. 22:23:23

A "tengeri" sóval, vagyis ember által tengervízből párolt sóval (hiszen minden só tengeri végül is) ugyanez a helyzet, vagyis nagyrészt NaCl, de mégis gazdagabb ásványi anyagokban, mint a bányászott só. Jelentős mennyiségű ásványi anyag tartalmat a nátriumon kívül csak ásványi anyaggal kiegészített sókban találunk, ilyenek a flourozott, vagy jódozott sók. A Reformsó kiemelkedik a mezőnyből, mert jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, fluort, jódot és szelént tartalmaz, de jódérzékenyek is fogyaszthatják.
süti beállítások módosítása