facebook

GVH vs. magyar agrárium (kommentár)

2009.06.25. 10:00 Imre Laci

"A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) május 21-én eljárást indított a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Agrárkamara, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége, a Tej Terméktanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Baromfi Terméktanács, az Országos Kereskedelmi Szövetség és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége ellen a versenykorlátozó megállapodások tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH május 21-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Agrárkamara, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége, a Tej Terméktanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Baromfi Terméktanács, az Országos Kereskedelmi Szövetség és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége ellen az Európai Közösséget létrehozó szerződés 81. cikkében, illetve a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 11. §-ában foglalt versenykorlátozó megállapodások tilalmának feltételezett megsértése miatt."

- oksz.hu -

Tehát kijelenthetjük, hogy a Gazdasági Versenyhivatal a teljes magyar agráriumot kivizsgálja. Lehet, hogy az eddigi túlságosan szabad versennyel volt a probléma? Ideje volna a magyar érdekeket nézni és ez nem tetszik a multibáb, külföldi érdekeket képviselő GVH-nak? Nocsak...


4 komment

Címkék: gvh vizsgálat gazdasági versenyhivatal agrárium

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr951206693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2009.06.29. 11:04:55

Ne tévesszünk azért szerepet. Ha ők kartelleznek, azzal én (magyar (?)) szopok. Megvárnám az eredményt...

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.29. 15:13:52

@phaidros: A kartellezés lényege az ár befolyásolása. Az élelmiszer-termékpálya etikai kódex nincs befolyással az árra. Elsősorban piacteremtés a célja.

phaidros 2009.06.29. 21:37:31

Akkor nincs mitől tartani, nem? Egyébként én azon csodálkozom, hogy a Mórakert és hasonlók ellen nem indult valamilyen címen külön eljárás.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.30. 10:47:24

@phaidros: A helyzet az, hogy a külföldi termékeket (olcsón) beszállító vállalatok lobbija áll a háttérben.

Gondolj bele, hogy mekkora bevételtől esik el mondjuk az a cég, aki az ország többszáz Tesco áruházába szállítja a szlovák tejet? Milliárdos bevételtől esik el a cég ekkora piacvesztéssel. Amit a magyar piac megszerez, azt a külföldi elveszít.

Érdekellentétek vannak. A kérdé az, hogy az ország vezetői képesek-e az ország érdekeit nézni?
süti beállítások módosítása