facebook

Vegán

2015.11.05. 14:00 Imre Laci

Rengeteg okom van arra, hogy ne kedveljelek, kedves Vegán Olvasó. Nap, mint nap egyre több, és több muníciót adsz, adtok arra, hogy pusztán szubjektív véleményetekre alapozott álláspontotokat egy szakavatott ember kikezdje.

vegan.jpg

A legbosszantóbb tulajdonságod, hogy a létező összes csatornán igyekszel mindenkit meggyőzni a vélt igazadról. Dühítő, hogy egy inkvizítort is megszégyenítő elvakultsággal próbálsz mindenkit szadista mészárosként feltüntetni, aki képes étkezési céllal leölni egy állatot. Hiába a sok-sok érv, a megannyi tudományos bizonyíték az állati eredetű élelmiszerek hasznáról, az állattartásnak a fenntartható gazdálkodásban betöltött igen jelentős szerepéről, mindez nem számít, mert az általad preferált táplálkozási divatról úgy hiszed, hogy stabilabb erkölcsi alapon áll. Ha pedig valaki már-már vallási szintre emel bizonyos témát, azzal nem lehet vitatkozni.

Felfoghatatlan, hogy emberek ezrei képesek bárminemű szakmai hozzáértés nélkül dogmatikus kijelentésekkel elárasztani a világhálót. Pillanatok alatt bizonyosságot nyer, hogy a tej méreg, a hús halálos és hogy csak növények fogyasztásával is évtizedekig egészségesen életben lehet maradni, sőt, a nőkben fejlődő magzatnak sem árt, ha teljesen egyoldalúan táplálkozik az anya. Egyetemi tanárok, akadémiai professzorok publikációinak ezrei támasztják alá ezen állításokat. Ja, nem. Mert mindig egy-egy, jellemzően az USA-ból származó túl lelkes állatvédő kijelentéséig jut el végül a történet. Bevallom őszintén, egyetlen agrármérnöki, vagy élelmiszer-mérnöki diplomával rendelkező vegánnal sem tudtam még vitatkozni. Vagy azért, mert nincs is ilyen, vagy mert számuk erősen konvergál a nullához. Én legalább tudom magamról, hogy nem értek a csillagászathoz, nem is igyekszem meggyőzni senkit arról, hogy a neutrínók hozzák-e majd el az antikrisztust, vagy hogy a Nap jövőre szupernóvává válik.

Elegem van abból, hogy a harmadik világban, még a '90-es években videóra vett állapotokkal riogatjátok a hétköznapi, jó érzésű embereket. Mert ha egy vágóhídon szabálytalanul jár el egy munkás, akkor nem a melós a hibás, hanem a technológia. Ugye? Olyan ez, mintha az első autóbaleset után betiltották volna a gépkocsigyártást és -használatot. Persze, sokkolni kell a publikumot, az az eladható, akkor jönnek százával a hozzászólások a Facebook-on, így lehet az "ügyetek" mellé állítani az embereket. De aki egy kicsit is gondolkodik, az hamar rájön arra, hogy időről időre ugyanazt a lőszert igyekeztek ellőni. Ráadásul az is csupán vaktöltény.

Vajon a lelkes hazai vegán publikum tisztában van azzal, hogy sok esetben üzleti lobbisták állnak egy-egy állatvédő szervezet mögött? Vajon tudnak arról, hogy az általuk akár anyagilag is támogatott szervezetek mire költik a lelkes adakozók pénzét? Manapság elég egyetlen rossz hír, egy kisarkított jelentés, és emberek veszíthetik el munkahelyüket, megélhetésüket! Vagy az nem számít? Az emberiesség ezeknek az embereknek csak az állatokkal szemben erkölcsi kötelességük? Hogy is van ez?

Félreértés persze ne essék, nem cenzúráért kiáltok, hiszen helyt kell adni minden véleménynek, ellenben ne vonjunk egyenlőséget egy pusztán érzelmekre alapozott egyéni döntés, valamint a társadalmat élelmiszerrel ellátó (!) gazdasági ágazat között. Könnyű ugyan demagóg kampánnyal sok embert palira venni, de ennek következményeivel is számolni kellene.

13 komment

Címkék: vélemény táplálkozás érvek vegán

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr918050498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacsura 2015.11.06. 11:24:05

Jó! Nagyon tetszett, jól összeszedett írás.

A táplálkozásban is az arany középút lenne a megfelelő, de mi szeretünk mindig a ló egyik oldalán ülni:)

Serrin 2015.11.06. 11:47:27

Nagyon jó írás lett!

fifibá55 2015.11.06. 11:51:26

Ne bántsd őket, olyan szórakoztató olvasni a sok sületlenséget.

Void Bunkoid 2015.11.06. 12:30:01

Már megírtam máshol is, a vegán életmód, meg az életfilozófiájuk igazából csak akkor lenne teljesen valid, ha SENKI nem enne állati eredetű dolgot.

Ugyanis hiába hivatkozik a csicsókás rizsre, hogy azért nem kellett állatokat bántani meg megölni, hogy ő ezt megehesse - mi van, ha a traktoros, aki a földről elszállította a gabonát, vagy a malomban a csomagolót kezelő melós húsevő? Akkor közvetve, de végülis mégiscsak állatok pusztultak el azért, hogy az a tányér rizs az asztalára kerülhessen :)

Ezért kell a vegánoknak sürgősen szintet lépni, és elindulni a fényevés útján :))))

karmaloser 2015.11.06. 13:30:50

En vegan vagyok, de soha senkinek nem kezdtem el az igazamat magyarazni. Viszont minden nap van egy par husevo, akik jonnek a hulye 'honnan szeded a proteint' baromsagaikkal. Most akkor en is irjak cikket?
Van egy csomo hulye vegan, elismerem, de mivel tobben esznek hust, mint nem, ugyhogy sokkal tobb a hulye husevo, mint a hulye vegan..

Az autos peldad meg abszolut hulyeseg, mert allatokat mar tobb ezer eve olik az emberek, mar eljuthattunk volna hamarabb egy humanusabb modszerig, mig autok alig tobb mint 100 eve terjedtek el..
Ilyen cikkekkel csinalnak hulyet magukbol a husevok, mert minden vegan aki elolvassa, csak rohog egyet..
Koszi,

karmaloser 2015.11.06. 13:32:21

@karmaloser: Elnezest, protein helyett feherjet kellett volna irnom..

VilMarci 2015.11.06. 13:59:35

@karmaloser: írhatsz, de fehérje = protein :)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2015.11.06. 14:01:56

@karmaloser: Miért is csinálnék hülyét magamból a cikk által? Önmagában az is leírja a vegánokat, hogy húsevőként aposztrofálják azokat, akik valójában mindenevők.
Ha pedig valóban az állatokkal való szolidaritás végett nem esztek húst, akkor szolidaritásból ne használjatok autókat sem, mert a gaz ipar hozzájárul ahhoz, hogy emberek halhassanak meg közúti balesetekben. Sőt, háziállatot se tartsatok, mert azzal lényegében stockholm-szindrómás jószágokra erőltetitek saját társaságotokat. :D

karmaloser 2015.11.06. 15:05:43

@VilMarci: Igen, koszi, tudom mi a protein, de ha van ra magyar szo, inkabb azt szeretem hasznalni, a javitas ezert volt.

karmaloser 2015.11.06. 15:24:08

@Imre Laci: Ha eszel hust, akkor husevo vagy. Nem biologiai besorolasnak szantam, ez szimplan egy teny. Lehet, rosszul fogalmaztam.

Latod, nem mondtam, hogy az allatok miatti szolidaritasbol nem eszek hust, mert ez nem igaz. Ez a te eloiteleted, amit rameroltetsz.
A macskaimnak es kutyaimnak viszont adok hust, hidd el, a haziallataimnak jo dolguk van.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2015.11.06. 15:25:19

@karmaloser: Akkor te pontosan miért nem fogyasztasz húst? :)
süti beállítások módosítása