facebook

A pálinkánkra tört az EU és az IMF

2010.07.27. 13:01 Imre Laci

 A 29 pontos akcióterv legmókásabb és egyik legnagyobb hangsúlyt kapott pontja a szabad pálinkafőzést biztosító 9. pont. A jövedéki törvény módosításával a kormány engedélyezni szeretné a kistermelőknek a házi gyümölcspárlat-készítést (ötven liter mennyiségkorlátozással ugyan).  

Cirkuszt és pálinkát a népnek! 
A múlt héten az országgyűlés már meg is szavazta a törvény módosítását, adja hírül a farmit.hu:
„Az Országgyűlés megszavazta a múlt héten - a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján - a jövedéki törvény módosítását, amely a kihirdetéstől számított 45. naptól hatályos, és lehetővé teszi a kistermelők számára, hogy saját gyümölcsből legálisan pálinkát állítsanak elő - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája az MTI-t. 
A jogszabály változásával az emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcseik felhasználásáról legyen szó lekvárról vagy pálinkáról. Így a kistermelők a saját gyümölcséből - a vásárolt gyümölcs is saját gyümölcs - vagy a kipréselt szőlő törkölyéből legálisan pálinkát főzhet. 
A saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél, amennyiben a termelő nem adja el a gyümölcspárlatot: 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni; a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; továbbá a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni.”
Sokan elkezdtek azon töprengeni, hogy mégis mennyi pénztől esik el az ország az így keletkező adókiesés miatt. Úgy vélem nem kezd most el olyan sok ember pálinkát főzni otthon a sufniban, hogy emiatt újabb 1%-kal növekedne a költségvetési hiány. Persze mindig mindennek van ellenlábasa is.
Az EU és az IMF is kifogásolja az új törvényt
Ahogy az lenni szokott, ha a magyar kormány csinál valamit, az EU rögtön az asztalt veri. Persze a hisztiző gyerekkel sem foglalkozik senki, előbb vagy utóbb úgyis megunja a vergődést és stratégiát vált. De megteheti-e Magyarország, hogy figyelmen kívül hagyja az EU-t? A kérdés természetesen költői, mivel a nemzetközi precedenseket figyelembe véve (szlovák nyelvtörvény, Beneš-dekrétumok érvényben tartása, stb…) igazán nem kell hogy megremegjen a térdünk, csak mert nem tetszik az EU-nak a törvény. Azt pedig végképp nem hiszem el, hogy a forint stabilitását vagy az ország gazdasági megítélését befolyásolná ez az aprócska gesztus.
„Több európai uniós szervezet már jelezte tiltakozását a házi pálinkafőzés szabályainak magyarországi enyhítése miatt – mondta az agromonitor.hu-nak Piros László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) alelnöke, aki szerint nem kizárt az sem, hogy lesz, aki az Alkotmánybíróságon támadja majd meg a jogszabályt. Piros úgy véli: az 50 literig adómentességet kínáló új jövedéki szabályozás egyoldalúan felülírja a Magyarország számára az uniós csatlakozáskor adott derogációt, és más pontokon is ellentétes az EU-joggal. Az adómentes párlatfőzés lehetőségét megteremtő új szabályozást kifogásolta.” a magyar kormánnyal a tárgyalásokat megszakító Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége is.

 

5 komment

Címkék: eu pálinka törvény pont imf 9 jövedék akcióterv gyümölcspárlat

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr112179731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.27. 15:15:51

Ez igazi szakmaiatlan megoldás, mert a törvény nem szab meg semmilyen minimum szakmai követelményeket, melyek biztosítékai lehetnének a minőségibb munkának. Bizony, hiba, - képzeljük el - forr majd a szakszerűtlenül kierjesztett cefre az ellenőrizetlen minőségű készülékekben, anarchikus minőségben, a keletkezett gyenge minőségű pálinka pedig, beborítja az illegális kereskedelmet, így kellő hatékonysággal szolgálja az adókerülő szabadságharcosok igényét! Ez nem nemes cél, ez egy szakma degradálása, melynek következményeként eljön a feketézők virágkora, állami segédlettel, degradálódik a hungarikum, állami segédlettel! Összességében, ez így ahogy van KÁRT okoz, állami segédlettel! Miért? Netán választások közelednek?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.07.27. 17:44:02

Szerintem aki nagyon akart illegálisan főzni, az ugyanúgy megtette.

A jelenleg bérfőzésben legyártatott "pálinkák" is a szakma meggyalázása volt. Minőségi pálinkát nem a földről felszedett, penész által szétrohasztott gyümölcsből lehet készíteni. Ezzel nincs tisztában a magyarság döntő része. Az sem, aki hordta a cefrét főzetni és agyba-főbe dícsérte a "saját" pálinkáját, ami kb. csak fertőtlenítésre és festékhigításra jó.

vismaior · http://www.elestar.hu 2010.07.27. 23:48:15

Nem lesz itt semmi baj, nem kell vészmadárkodni... Aki eddig a garázsban főzte, az ezután is ott fogja, aki meg bérfőzdében, az ezután is oda viszi, csak nem fizet érte adót...

A nagyipari pálinka kereskedelmet ez egy kicsit sem fogja befolyásolni, nem kell hisztizni.

Én pl. eddig sem vettem évi 0,7 liternél több ipari palackos pálinkát, ezután sem fogok. Jó nekem a rokonság, ismerősök által lefőzött, kiváló alapanyagból, válogatott gyümölcsből készült utánozhatatlan házipálinka olyan ízvilággal, amit még nekem egy főzde sem tudott prezentálni soha... Mert abban van a szív, a lélek, mert nem a profitra hajt aki főzte... Mert magának főzi... És ez ami számít.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.07.28. 10:33:27

@vismaior: Sajnos nekem még nem sikerült igazán finom házipálinkát innom. Leszámítva az erdélyi áfonyát. Az tényleg nagyon ízletes! :)

vismaior · http://www.elestar.hu 2010.07.29. 12:32:40

@Imre Laci: Már ha az valóban áfonyából főzték, mert Erdélyben annyira kevés már az áfonya, hogy ritka ha a gyümölcsből kifőzött pálinkát találsz. Többnyire tisztaszeszbe áztatott áfonyából készült italt (afinata) lehet kóstolni mindenhol...
süti beállítások módosítása