facebook

A Hungarikum Bizottság egy hungarikum

2012.10.20. 10:00 Imre Laci

Megtartotta alakuló ülését a Hungarikum Bizottság, amely idén 500 millió forintból fog gazdálkodni. A VM oldalán megjelent hírből ezen túl lényegében csak annyi derült ki, hogy a bizottság feje Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter lesz.

bizottság.jpg

Azon kívül, hogy a hungarikumnak minősülő - nem csupán élelmiszeripari - termékekkel fog foglalkozni a bizottság, nem tudunk semmit. Mivel a tizenöt tag névsora nem érhető el sem a kormány.hu-n, sem pedig a VM oldalán, azért utána jártam a dolgoknak.

"Bizottságba egy-egy tagot delegál a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, valamint az igazságügyért, a helyi önkormányzatokért, a kultúráért és oktatásért, a vidékfejlesztésért, a turizmusért, a fejlesztéspolitikáért felelős miniszterek. Szintén egy-egy tagot delegál a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, míg a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) három tagot, az Országgyűlés pedig két tagot."

- hirkozpont.magyarorszag.hu -

A parlament.hu-n az irományok között már meg is találtam Lezsák Sándor (Fidesz) és dr. Simicskó István (Fidesz) Jakab István (Fidesz) általi jelölését. Az Országgyűlés természetesen elfogadta a jelöléseket. Őket delegálja tehát az Országgyűlés. Persze az is biztos, hogy mindegyik minisztérium fideszes embert fog küldeni, így tehát előre kijelenthető, hogy létre jött egy szervezet, amelyből pár, amúgy sem éhező politikus további fizetéshez juthat. (A parlamenti bizottsági tagságért ha emlékezetem nem csal, 113.000 forint jár. Havonta.)

A hungarikumokról Fazekas Sándor azt mondta, hogy lényegében bármi lehet az, csak meg kell feleljen annak a követelménynek, hogy igazán a magyarokra legyen jellemző. Nos, úgy vélem ez a bizottság létrehozás és haverokkal való megtöltés igazán jellemző ránk. Ilyen formán tehát a Hungarikum Bizottság tényleg egy hungarikum.

komment

Címkék: tag fidesz bizottság hungarikum delegált Lezsák Simicskó

süti beállítások módosítása