facebook

Tejautomaták a Felvidéken is

2009.09.30. 09:00 Imre Laci

"Néhány héten belül a dél-szlovákiai Rimaszombatban (Rimavská Sobota) nyitja meg első tejautomatáját a közeli Gernyőpusztán (Bottovo) működő, jelenleg eladási gondokkal küszködő mezőgazdasági társulás.

A gömöri város után máshol is terjeszkedne a 420 tehenes gazdaság.
A szlovákiai Rimaszombati járás egyik legjobb mezőgazdasági vállalkozása december elejére tervezi az automata üzembe helyezését. Saját termelésű tejet forgalmaznának Rimaszombatban. Terveik szerint egy liter teljes zsírtartalmú tejért 50 centet (140 forint) kérnének. A szlovákiai üzletekben jelenleg árusított tej ennél sok esetben drágább, és nem teljes zsírtartalmú - írja az Új Szó című pozsonyi napilap keddi számában.
A gernyőpusztai mezőgazdászok egy éjjel-nappal működő automatát szeretnének üzembe helyezni, az ezzel járó költségeket teljes egészében vállalnák. Nem számolhatnak ugyanis a szlovák mezőgazdasági minisztérium támogatására, mert a szaktárca csak olyan automatához ad támogatást, amelyet közvetlenül a termelői helyen helyeznek üzembe. Gernyőpusztán viszont alig több mint kétszázötvenen élnek, ott nem lenne gazdaságos egy tejautomata telepítése és működtetése.
A vállalkozás a rimaszombati árusítás beindításának tapasztalatai alapján más, nagyobb településeken is terjeszkedne a későbbiekben. Gernyőpusztán négyszázhúsz fejőstehenet tartanak, napi átlagban kilencezer liter tejet termelnek. Korábban nem volt gondjuk az eladással, a felvásárlói árak csökkenése, a támogatási rendszer változása és a gömöri tejipari üzem idei leállása óta viszont egyre komolyabb értékesítési gondokkal kellett megküzdeniük."

- MTI -


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr801417049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2009.10.02. 15:22:21

Nyáron, Ausztriában, Hermagorban nyaraltunk, ott találtam egy tehenészetnél a milkomat-ra. 50 cent volt 0,6 l bio-tej, családom napi 4l-es tejfogyasztását innen oldottuk meg. Fotó:

www.panoramio.com/photo/27055165

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.10.02. 16:59:02

@koborló: Ilyenből kellene nálunk is pl. iskolákba!
süti beállítások módosítása