facebook

Bírálják a szlovák bortörvényt

2009.09.23. 13:16 Imre Laci

Szlovák szemmel irigylésre méltó a magyar borászok helyzete: náluk a szupermarketekben 80 százalékban külföldi borokat árulnak, míg náluk ez az arány csak 20 százalék.
A fenti adatok Farkas Iván, a Magyar Koalíció Pártjának alelnökének hétfői sajtótájékoztatóján hangzottak el, ahol arra hívta el a figyelmet, hogy kereslet hiányában Szlovákiában rendkívül alacsony a szőlő felvásárlási ára: a múlt héten Muzslán a fehér szőlőé mindössze 13 eurocent volt (kb. 35,23 forint). Az MKP politikusa szerint a kialakult helyzetért részint a tavaly jó szőlőtermés felelős (a bortermelők hordói, tartálya még félig tele vannak) és az, hogy a válság következtében csökkent a bor iránt kereslet, miközben dömpingáron árasztják el rossz minõségű borok az országot. Ez a szőlőültetvények területének további csökkenését eredményezheti (miközben az az elmúlt tíz-tizenöt évben már így is a felére zsugorodott).Farkas szerint a szeptember elsejével hatályba lépett új borászati és szőlészeti törvény tovább ront a helyzeten. Egyrészt átveszi az enyhébb EU-szabályozást, ami a minőség további romásához vezethet, másrészt Szlovákiát egységes borászati régiónak határozza meg, amelyikben a szőlőt egyik borvidékről a másikba lehet vinni. Az MKP alelnöke szerint például gyakran a Muzsla, Kürt, Búcs, Perbete környékén termelt szőlőből készítik a kiskárpáti borok királyának számító modrait.

- Napi Online alapján -


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr691401652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása