facebook

Boldogtalan Péter és Pál

2009.05.22. 17:09 Imre Laci

"Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta..."

Arany János korabeli pusztaleírása időszerű ma is. Az ország egyes részein március eleje óta nem volt jelentős esőzés, utazva az országban mindenhol látható hogy bizony gond van sok helyen. Az őszi kalászosok ilyenkorra már el szokták érni a közel méteres szárhosszúságot, most viszont szinte sehol nem ér térden felül az állomány. A kis zöldtömeg pedig igen alacsony szemtermést von magával. Az aszály pedig nemcsak a kalászosokat érinti. A helyzetet rontja, hogy a legtöbb gazdának nincs pénze öntözőrendszer kiépítésére, főleg ha nagyobb területen gazdálkodik.

A Magosz elnöke szerint akár 100milliárdos is lehet az aszály okozta kiesés. Pontos adatokat a gazdákat ért kárról természetesen majd aratás és után adnak, de a becslésekből is kiderül, hogy a termények árai - minőségtől függően természetesen - emelkedni fognak. Ez könnyen az élelmiszerárak növekedését is okozhatja.


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr721137752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása