facebook

Állatpusztítás...

2009.05.20. 23:51 Imre Laci

A hús akkor lesz kóser, ha az nem tartalmaz egy csepp vért sem. Ennek elérése pedig úgy a legegyszerűbb, ha az állat szíve még javában dobog, mikor elvágják annak torkát. Természetesen van ennek humánus módja is: elektromos kábítás utáni szúrás például. De ezt úgy tűnik nem mindenhol alkalmazzák. A kóser hús előállításának menetét mutatja be az első videó. Figyelem! Csak erős idegzetűeknek! Lefekvés előtt TILOS!

Még mindig bírod? Akkor itt van a II. szint

Természetesen a témával már foglalkoznak az USA-ban is. Lévén ott történik a legtöbb ilyen szörnyű állatkínzás. Mindezt egy rituálé miatt... 

Csak bízom benne, hogy ilyen ölések nincsenek Magyarországon. Vagy netán naív volnék? Ezek után csak jó étvágyat tudok kívánni!


 

komment

Címkék: állatkínzás vágás szarvasmarha ölés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr81134619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2009.05.21. 09:51:55

Valahogy mindig előkerülnek ezek a "horror" videók, és szinte mindig a kóservágást próbálják bemutatni (ahol a videokamera nem is lehetne jelen, mondjuk).
Általában így ölték le régebben a marhát, akkor is, ha nem kóserolták ki, másként nehéz kivéreztetni egy közel tonnás jószágot.
Ráolvasással nem megy.
El kéne fogadni, ha húst akarok enni, ahhoz ölni kell. Nem feltétlenül gyilkolni, de ölni mindenképpen.
És kár beledumálni a vallást.
Sokkal több tréfli marhahús fogy, mint kóser.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.05.21. 10:46:07

@ekkerjoz:

Azért tegyük hozzá, hogy nem volna szükséges az állatot úgy leölni, hogy az eszméleténél van. Egyrészt mert az állatot ért sokkhatás rontja a hús minőségét, plusz veszélyes is lehet a rugdalózó állat.

Már évtizedekkel ezelőtt is megoldották, hogy ne legyen eszméleténél az állat az elvéreztetéskor. Én ezt kifogásoltam. Nem pedig azt, hogy kiknek készül a hús.

ekkerjoz 2009.05.21. 12:38:11

@Imre Laci: Éppen ezért válik a post komolytalanná, hiszen a felvételek egyrészt nem hitelesek (kóservágásnál nem lehet jelen kamera, fotós, operatőr), másrészt az elektromos sokkolás alkalmazása előttiek lehetnek.
Ugyanakkor a kábítás is egyfajta sokkal jár, hiszen nem érzéstelenít, hanem csak izmot bénít. Az állat nem tud védekezni, az érzékszervei tompán ugyan, de működnek.
Még a klasszikus taglózás volt talán a leghumánusabb, ha sikerült elsőre pontosan ütni.
Talán még annyit, hogy kivérezteik a tréfli vágásnál is a jószágot, de nem távolítják el a mirigyeit.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.05.21. 14:01:17

@ekkerjoz:

Szerintem egy ájult embert hiába csípsz meg, biztos hogy nem érez belőle semmit. A szomatikus idegrendszer ilyenkor nem működik. Az agy nem érzékeli a külvilágot. Nem véletlenül nem taglóznak mostmár. Sokkal gyorsabb és biztosabb a gázzal való kábítás vagy az elektromos sokkolás (aminek csak a nevében van benne a sokkolás, valójában nem éri olyan sokk az állatot mint mikor eszméleténél van és úgy vágják át a torkát.

Azért védeni sem kell ezt az állatkínzást. Attól még, hogy a kamera ott van, még nem jelenti azt, hogy hiteltelen. Már az is lehetne kérdés, hogy ugyan miért ne lenne kóser a vágás, ha ott van az operatőr?

Azt pedig, hogy a hagyományos állatleölésnél nem véreztetik ki az állatot, senki nem állította. A vér a legromlandóbb része az állatnak, ezért szokás kivéreztetni az állatot.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.05.21. 14:04:26

@ekkerjoz: Mellesleg van olyan videó amelyiknél írják is, hogy 2007-2008-as felvétel. Az első videó egyedül ami még az elektromos és gázos kábítás bevezetése előtt készülhetett.

Szóval én nem nevezném a postot komolytalannak, csak mert egyesek úgy érzik, hogy a vallásukat sérti. Keress egy olyan videót ahol a keresztények kegyetlenül bánnak a kovásztalan kenyérrel.

Ha találtál, esküszöm kiteszem postban.

phaidros 2009.05.21. 20:32:04

Én csak azt mondom, ha ez így megy, akkor az állatvédelmi törvényeknek biztosan nem felel meg. A vallás pedig nem állhat a törvények felett.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.05.22. 09:00:08

@phaidros: Szevasz Barátom. Neked is elmondom, hogy a kóservágás és az általános célú vágás között nincsen módszertani különbség. A kóser hús attól lesz kóser, hogy a marhát kohanita személy jelenlétében vágják, és bizonyos részeit azonnal selejtezik, mert nem fogyasztható vallási okból.
Ezért érzem célzatosnak az ilyen jellegű postokat, ahol a "kegyetlen" marhavágást megpróbálják a zsidók nyakába varnni. A videókat egyértelműen hoaxnak tartom, tudod, nekem van egy kis közöm a marhahúshoz.
Persze, sokan bedőlnek, ez van.
Gyerünk motorozni.

efhábé 2011.04.01. 09:27:22

Az első vágás átvágja a nyelőcsövet, légcsövet és a bolygóideget. Az állat azonnal meghal, amit pl. Az otthon leszúrt disznóról nem lehet elmondani, annak a halálát a vérveszteség okozza. Ergó a disznó szenved és érez, míg a kóservágott marha nem. Hogy mi a különbség? Az egyik jó és értékes, mert magyar szokás, a másik rossz, mert zsidó szokás. Nem az állatokról szól ez a dolog...
süti beállítások módosítása