facebook

Az első hidrogénhajtású traktor

2009.04.08. 20:25 Imre Laci

A New Holland cég idén dobta piacra a világ első, nem fosszilis energiahordozóval működő mezőgazdasági munkagépét. A "zöld" járgány természetesen kék köntöst kapott, s a motorháztető alatt egy vadonatúj technológia dobogtatja az acélszívet. A hidrogén felhasználása után pedig nem más, mint színtiszta víz távozik a rendszerből. Bár a technológia roppant drága, elterjedésének előszele már most érezhető. A legtöbb megrendelést ez a típus nyerte, ezzel is mutatva Nyugat-Európa gondolkodásának megváltozását. Persze fő kérdés, hogy a munka terén is jól fog-e teljesíteni a trakesz. Egy sor díjat és kitüntetést már be is zsebelhetett vele a holland cég, kiváncsian várom a folytatást... :)

 

 


 

4 komment

Címkék: technológia holland new hidrogén

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr471054571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nebameg 2009.04.09. 07:19:13

Az elterjedésre még várni kell cseppet. Egyfelől a hidrogén előállítása igencsak energiaigényes, másfelől a tárolás nagyon problémás, mert egyszerűen átszivárog a tömör acélon. De lehet rá mutogatni, mint a jövő útjára......

bunko_jobbos 2009.04.11. 22:07:15

"A legtöbb megrendelést ez a típus nyerte"


Má mik közül? A kék színű traktorok kategóriájában? :-))))


Különben ez a hidrogénezés egy nagy fassság.mert mibül lesz a hidrogén? Csak nem a cuki-fincsi kis kőolajbul?

heliox 2009.04.12. 21:08:14

A hidrogén felhasználása után pedig nem más, mint színtiszta víz távozik a rendszerből?

És az elszökő hidrogén? Az mit csinál a légkörben, amíg elhagyja a földet? Esetleg reakcióba lép a felső légkörben található és az UV sugarakat szűrő o3-mal?

Csavarhúzós 2009.04.12. 22:27:34

A hidrogént miből csinálják? Ma alapvetően földgázból, azaz némileg jobban szennyeznek a hidrogénhajtású autók, csak éppen nem a kipufogójuknál jelenik meg a szennyezés. Éppen ezért pont egy traktornál tartom furcsának a hidrogénhajtást, hiszen nem városi jármű. Egy traktor legyen dízel, és működjön repceolajjal is, szerintem.
Energiáról bővebben:
kristalygomb.blogspot.com/2005/10/nvekeds-korltai.html
süti beállítások módosítása