facebook

Fideszék is sukoróznak

2011.07.12. 16:56 Imre Laci

 Éljen, éljen! Változott a földügyi törvény! Az első és legfontosabb - szerintem -, hogy mostantól csak közeli hozzátartozónak, az önkormányzatnak, egyháznak vagy magának az államnak lehet ajándékozni földet. Ez azért fontos, mert eddig az ajándékozás révén ki lehetett játszani az elővásárlási rendszert, hiszen ha valaki értékesíteni kívánta a földjét, de nem annak a személynek, akinek egyébként elővásárlási joga volt, akkor egyszerűen csak elajándékozta a föld egy részét a célszemélynek, s onnantól már, mint résztulajdonos első helyre került az elővásárlási sorrendben. Ez eddig rendben, pirospont jár érte!

Azonban amikor megkaptam a törvénytervezetekről szóló irományt, melyet a Fidesz nyújtott be, szemet szúrt valami. Ez a 13.§ (3a) bekezdése, amely így szól: 

"Nyilvános pályáztatás vagy árverés mellőzésével köthető adás-vételi szerződés olyan földrészletre, amely

a) a kisajátításról szóló törvényben meghatározott közérdekű célok, vagy - amennyiben a közérdekű célt az érintett földrészlet vonatkozásában a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet megjelöli - nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás megvalósításához szükséges."

Tetszenek emlékezni a sukorói King's City projektre, mely szintén nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak indult? Ugye igen? Nos, ezek után már törvény menti fel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) a versenyeztetés alól, hiszen ha a szervezet úgy dönt, hogy egy cég beruházása nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos, úgy mindenféle pályáztatás nélkül eladhatja a földet. Látják, kedves MSzP-s kollégák, így kell ezt csinálni! Először 53%-ból csinálni kell egy 2/3-os többséget, majd törvényt hozni annak érdekében, hogy teljesen legálisan lehessen majd mutyizni!

  


 

9 komment

Címkék: fidesz föld törvény mutyi beruházás kiemelt nemzetgazdaság sukoró nfa

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr263060992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alamio 2011.07.12. 21:08:25

Az elsőhöz: minden agromókus akit ismerek ezért imádkozik már 15 éve.

A másodikhoz: Kiemelt projektek mindig voltak, és mindig lesznek. Ezek jogszerűségét minden kormány visszamenőleg felülvizsgálhatja. Várjuk meg azokat a kiemelt beruházásokat. Vagyok annyira optimista, hogy elhiggyem: azok nem tájvédelmi körzetbe épített kaszinók lesznek.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2011.07.12. 21:20:50

@Alamio: Sukoró esetén az csak hab volt a tortán, hogy tájvédelmi körzetbe kívántak egy kaszinót építeni. Az megint más kérdés, hogy egy ilyen építmény milyen egyéb hatással járna, bárhol is épülne meg... Gondolok itt a növekvő bűnözésre, kábítószeres ügyletek, prostitúció, stb... növekedésére.

Hiába vizsgál meg egy kormány visszamenőleg jogosságot, ha egyszer az épület már áll és üzemel.

Alamio 2011.07.12. 21:35:03

@Imre Laci: Ne legyünk farizeusok. Ha egy ilyen projektet felépítünk mi, örülök - nyílván nem oda, ahova gondolták. Vegas sem tó mellé, hanem a sivatagba épült. Lehetne kaszinóvárosunk nekünk is, nem biztos, hogy rossz az. Ha a senki földjén áll, támogatom. Persze ne egy tőke nélküli külföldi stróman kapja meg, ez alap.

Bármely épület, ami áll és üzemel, ha jogosulatlan előnyöket szerzett, behinthető sóval. Inkább vagyok kontroll-párti, minthogy előre kiáltsak farkast. Sukoró esetében a nagyon kilógott a lóláb, így nem merték megcsinálni Megnézhetjük, hogy eztán hogyan kezelik.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2011.07.12. 22:01:32

@Alamio: Nem szeretnék farizeusként feltűnni, de az Egyesült Államok esetén meg lehetett csinálni, hogy kitették a senki földjére a kaszinóvárost, ezt itt a Kárpát-medencében nem lehetne.

Sukoró esetén összejött minden: tájvédelmi körzet, negatív hatások, izraeli befektető, Gyurcsány-féle hátszél, stb...

A téma kapcsán én csak attól félek, hogy bármely, a kormány (valamely tagjának) számára fontos földet ilyen jogcím alatt el lehet adni. Ez nem a "sógor, koma, jóbarát" korszak végét jelenti, pedig a hétköznapi választó ezt várja el egy jobboldali párttól. Szerintem.

Alamio 2011.07.12. 23:15:22

@Imre Laci: Nem fogom helyből megtippelni, hogy az Alföld melyik pontja van a lehető legmesszebb minden településtől. Na, oda tenném, már amennyiben ez nem sért ökológiailag semmit.

Sukoró esetében minden összejött, ebben nem vitatkozom.

Félned lehet, ha hajlamos vagy rá, hogy mindig a legrosszabbat feltételezd, kell is. Ugyanakkor azt is megéri megnézni, hogy milyen olyan koncesszió vagy nagyberuházás van, amit enélkül el lehetne intézni VALAHA. Nem kell a Rokonokat vízionálni minden esetben. Ha olyan lesz a téma, majd én is megteszem. Addig viszont elfogadom, hogy létezik kiemelt stratégiai fontosságú beruházás. Mivel tényleg létezik.

Arról azért ne feledkezzünk meg, hogy a kiemelt fontosságú beruházás kormányrendelettel "szabályozott". Azaz meg van cimkézve, és ujjlenyomat is lesz rajta. Azaz
1., mindenki, aki e szerint cselekszik, a későbbi politikai felelősséget is vállalja érte.
2., Ez nem lehet egy egyszemélyes politikai mutyi, benne kell lennie az egész kormánynak. Szóval ez nem a Rokonok, hanem legalábbis a Keresztapa, ha előáll egy rossz helyzet.

Zárójelben: aki olvasta a közbeszerzési törvény korábbi változatait, és esetleg a gyakorlatról is van némi fogalma, az ezt "tiszta vizet a pohárba" effektusként fogja értékelni.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2011.07.13. 11:04:20

@Alamio: Teljes mértékben igazad van. Annyit azért megcáfolnék, hogy létezik politikai felelősség és számonkérhetőség.

Egyetlen politikus sem ül rács mögött még abból a korszakból sem, amikor konkrét szabadrablás ment. Leírom ide és évek múltán visszatérhetünk rá: nem fog sem Hagyó, sem senki más börtönbe vonulni.

Alamio 2011.07.13. 12:08:58

@Imre Laci:
Nos:
Zuschlag, Hagyó, Hunvald. Ezekre fogadni merek. (előbbire mondjuk nem nagy merészség)
És szeretném hinni, hogy Szilvássy, Veress, Gyurcsány, Gergényi és Drazsé is oda juthat.

Nálunk most alakulnak ki azok a társadalmi sejtek és mozgalmak, amik angliában a 19. században már mködtek - a politikai elszámoltathatósággal összefüggésben. Tanuljuk a demokráciát éppen. Tőlünk nyugatra meg épp felejtik el, vagy már rég elfelejtették...

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2011.07.16. 21:08:07

@Alamio: Szilvássyék nem jutnak börtönbe, arról pedig órákig lehetne mesélni, hogy mi milyen ütemben felejtjük el a demokráciát: fideszesekkel kiegészített AB, egyfordulós, kompenzációs lista nélküli választások...

De ez már nem tartozik ide. Meglátjuk majd, hogy az idő melyikőnket igazolja.
süti beállítások módosítása