facebook

Veszélyben a vadon élelmiszer kincsei

2009.09.12. 12:00 Imre Laci

"A FAO a McGill kanadai egyetem bennszülöttek táplálkozásával és környezetével foglalkozó központjával közösen könyvet publikált, mely-ben a bennszülöttek tradicionális ételeinek értékére hívják fel a figyelmet. A szerzők 12 különböző, a világtól távol élő törzs étkezési szokásait tanulmányozták. Olyan specialitások-ra is bukkantak, mint a „festett kecskebéka”, vagy „bozontos farkú sündisznó”. A gazdasági nyomás és globalizáció következtében az őslakosok lakterülete egyre csökken, ezzel együtt hagyományos ételeik is eltűnnek. A szerzők szerint az ilyen, kincset érő élelmisze-rek egészségesek, táplálóak és gyakran kivételes tulajdonságokkal rendelkeznek. Az iparosított nyugati országok étrendje ezzel szemben főként négy elterjedt terményen alapul, ezek a búza, rizs, kukorica és szója, amiket általában feldolgoznak, vagy azoknak az állatoknak adják takarmányként, melyek húsát megeszik. A tradicionális élelmiszerről a kon-vencionálisra váltás elhízást, cukorbetegséget és magas vérnyomást okozhat. Fontos lenne az ősi élelmiszerforrásokat megőrizni, a bennszü-lött csoportok mellett a biodiverzitás fenntartá-sának érdekében is."

- MÉBiH -

Mint ahogy lassan Magyarországon is lassan csak hamburger lesz és pizza. Mi is el fogunk oda jutni, ahova az Egyesült Államok ma tart, mégpedig hogy a 12 és 16 év közötti fiatalok nem tudják, hogy hány lába van egy házi tyúknak illetve hogy a tehén az a nőivarú szarvasmarha, nem pedig maga a faj. (Utóbbit egyik 15 éves ismerősöm sem tudta.)

Mit várunk akkor, ha a gyerekek ma már csak könyvből ismerik a gazdasági haszonállatokat?


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr821375735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása