facebook

A szavak ereje

2015.11.06. 16:30 Imre Laci

Bizonyosan mindenki találkozott, az alig egy hete megjelent WHO közleményt fricskázó mémekkel. A hazai online világ állóvizébe óriási örvényt kavaró megállapítás, mely szerint egyes feldolgozott húskészítmények rákot okoznak, először felháborodást keltett a közvéleményben, majd pedig megjelentek a tréfás ikonok is. Én magam is egy bejegyzést szenteltem a témának. Nem is hinnénk, hogy a szóban forgó WHO közleménynek sokkal súlyosabb következményei is lettek!

sertes_vagas.jpg

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy minden akciót reakció követ. Ha például vezető kormányzati személyiség államcsődöt emleget, az adott ország fizetőeszköze meggyengül. Nincs ez másképp akkor sem, ha egy nemzetközi szervezet tesz elhamarkodott kijelentéseket és annak hatása nem csak egy ország gazdaságában indít be változást, hanem bizony világszerte. Az Egyesült Államokban óriási csökkenést eredményezett a disznóhús keresletben a WHO jelentése, az év egyik legjelentősebb gazdasági visszaesését produkálva, olvasható a The Pig Site által közölt cikkben.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden olyan tanulmányt el kell hallgatni, amely bármely módon károsan érintheti a gazdaságot, csupán annyit, hogy csak akkor közöljünk eredményeket, ha azok valóban, minden körülmények között megállják a helyüket. Ami a WHO szóban forgó jelentésével kapcsolatban a legkevésbé sem mondható el. Bizonyos esetekben egy erősebb recesszió eredményezheti akár azt is, hogy gazdálkodók mennek tönkre, családok veszíthetik el megélhetésüket, tehát felmerül az a kérdés is, hogy vajon lesz-e bárminemű retorziója az ügynek? Jelen esetben például fog-e korrekciós sajtótájékoztatót tartani a WHO illetékese?

Mikor fogunk végre eljutni oda, hogy felelősségteljesen bánjunk a szavakkal, és hogy elméleti feltevések birtokában még ne tegyünk rögvest kijelentéseket is? 

6 komment

Címkék: gazdaság rák eredmény hús who sertés csökkenés következmény kereslet degresszió

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr378055344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak egy néző 2015.11.08. 11:15:50

Valami okos disznó állhat a háttérben, aki megunta, hogy az emberek büntetlenül gyilkolászhatták eddig a sertéstársadalmat.

Muad\\\'Dib 2015.11.08. 12:36:36

Aztaqrva!
Nézem ennek a hobortamas valaminek a kommentjét, nagyon kemény. Mi a retket kell szívni ehhez? Irtó ütős cucc lehet. Olyan jó látni amikor a hülyeség magabiztossággal párosul...

Sir Galahad 2015.11.08. 13:34:41

Nem vagyok benne biztos, de szerintem azok, akik most lemondtak a disznóhúsról, nem a fényevésre álltak át, hanem más élelmiszereket fogyasztanak. Tehát amennyivel kevesebb fogy a sertéshúsból, annyival több fogy más élelmiszerekből. Ha pedig így van, nem értem, hol a recesszió? A sertéságazatnak ez nyilván nem jött jól, más ágazatoknak meg nagyon is, és valószínűleg a kettő kiegyenlíti egymást.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2015.11.08. 13:49:12

@Sir Galahad: A felvetés maga jogos, ellenben érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen ütemben tud reagálni egy-egy szektor a fogyasztásban bekövetkezett változásokra. Sajnos az esetleg (!) elbocsájtott sertés ágazatban dolgozók nem fognak egy hét múlva helyet találni maguknak a baromfiiparban. Az is lehet, hogy ez a drasztikus csökkenés csupán rövid időre áll be, és akik most rettegnek a rák veszélyétől, fél év múlva jóízűen fogják enni a kolbászos szendvicset. :)

csak egy néző 2015.11.08. 14:26:31

Na vazze, lecsökkentik a sertéshús áfáját, hogy több fogyjon belőle, hogy a szegényebbek is hozzájussanak, erre kiderül, hogy rákkeltő.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2015.11.08. 14:36:26

@csak egy néző: Erről a WHO-s melléfogásról is írtam már itt a blogon egy bejegyzést, olvasd el, hasznos! ;)