facebook

A rugalmasság hiánya a tejágazatban

2010.03.03. 23:11 Imre Laci

Minden üzletben meghatározó tulajdonság a rugalmasság. Aki gyorsan tud igazodni a megváltozott piaci helyzethez, az profitál a legtöbbet. Gyakran a rugalmasság menti meg a vállalkozást a csődtől. Márpedig a mai helyzetben rengeteg cég felett lebeg Demoklész kardja...

A mezőgazdasági vállalkozások egyáltalán nem szerencsések ebből a szempontból. Vegyük példának a favorit tejágazatot. Pár éve még közel száz forintot fizettek a termelői tej literjéért, míg ma már 50 forint körül stagnál a felvásárlási ár. Amikor jó pénz ütötte a gazdák markát a portékáért, többen állománybővítésbe kezdtek. Több üszőborjút tartottak meg, hogy azok később növeljék a telep össztermelését.

A nemzetközi helyzet azonban közbeszólt és rengeteg telep állományritkításra kényszerült. Az idősebb vagy rosszabb termelésű teheneket vágóhídra küldték, ezzel csökkentve a takarmányozási költségeket. A telep életben maradása volt a cél. Mi lenne azonban, ha ismét felszökne a tej ára?

A mai napon termékenyített tehenek átlagosan 285 nap múlva ellenék meg borjaikat. Szerencsés esetben üsző születik, amelyet 18 hónapos korában tenyésztésbe is állítanak. Ezek után az előhasi üsző (első borjával vemhes szarvasmarha) további 285 nap múlva fog elleni és csak ez után kezd el tejet termelni.

Summa summarum: 1110 nap múlva kezdene el bevételt termelni a ma fogant állat. Három év alatt tudna teljesítménynövekedéssel reagálni egy tehenészeti telep a gazdasági változásokra. Ilyen biológiai korlátok mellett gyakorlatilag lehetetlen követni a piaci kilengéseket. A szó jelenlegi formájában egy tehenészet abszolút nem versenyképes. Ezen azonban nem lehet változtatni.

Az agráriumra nem szabad úgy tekinteni mint mondjuk egy fröccsöntő üzemre, amely egyik napról a másikra képes növelni vagy csökkenteni a termelését. Ezt Nyugat-Európában felismerték és optimálisabb támogatási rendszerrel igyekeznek orvosolni a gyorsan változó piaci környezet okozta kieséseket. S hol tart ma hazánk? Magyarország igyekszik életben maradni...


2 komment

Címkék: piac tej ár állomány növelés csökkenés rugalmasság tejágazat

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr821807340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.03.04. 08:38:47

Kedves Imre!

Nem vitatkozni akarok Önnel, de talán mégis.

Én is agrárszakembernek készültem, de később közösségfejlesztéssel foglalkoztam, többek között agrár témájú munkahelyteremtési ügyek körül is.

Ma reggel véletlenül végigfutottam néhány ágazati konfliktus körül írott cikkemet, amiben igyekszem lerni, hogy helyzetfelismerés hiánya, a párbeszéd hiánya, az együttműködés hiánya miként vezethet gazdasági krízishez, kiszolgáltatottsághoz, munkalehetőségek elveszítéséhez.

Amikor azzal zárja a cikkét, hogy "Magyarország igyekszik életben maradni..." akkor én piszkálódnék egy kicsit, ha megengedi.

Tényleg igyekszik a tejágazat termelői része valamilyen helyzetfeltáró discurzust kiizadni magából? Tényleg igyekszik megvert és több hullámban kifosztott pozícióját valamiféle startégiával erősíteni?

Húzok egy vonalat a levegőbe és felrajzolom, mi fölött tudom úgy értékelni, hogy tényleg komolyan gondolják a túlélésüket:

Akkor hiszem el, ha egymással szóba állnak erről a kérdésről.

Ha megállapodnak olyan startégiában, ami átvezet olyan állapotba, ami kivezet ebből a kiszolgáltatott állapotból, ami már nem ez a garantáltan vesztes státus.

A jelenlegi tehén létszám kisebb mint közvetlenül a II. világháború utáni.

Számomra világos, hogy ennek az EU KAP van a hátterében.

Most új KAP lesz.

Mit képvisel (majd ) a tej ágazat ezügyben az EU szint számára?

Mit a nemezeti szinten?

reszvetelidemokracia.blog.hu/2008/07/20/karsai_megunta_az_agrarkrisztus_szerepet

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.03.04. 10:51:01

@Saman: Örömmel veszem a szakmai észrevételeket és igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni is.

"Tényleg igyekszik megvert és több hullámban kifosztott pozícióját valamiféle startégiával erősíteni?"

Törekvések mindig is voltak, persze egyik sem járt sikerrel. A gazdálkodók megosztottsága eredményezi azt, hogy az országot lefedő pár tejfeldolgozó üzem diktálhatja az árakat. Amint létrejönne valamilyen kooperáció a termelők között, fordulna a kocka és a felvásárlók kerülnének roppant kényelmetlen helyzetbe.

A legtöbb gazda próbálkozik a közvetlen értékesítéssel, de ez az esetek 99%-ában a folyadéktejre vonatkozik. Hozzáadott értékű (feldolgozott) tej eladására egyik gazdának sincs kapacitása.

Valóban igyekszik az ország életben maradni, de ezt amolyan magányos farkasként, ki-ki a maga módján próbálja meg elérni. Könnyebb volna a helyzet ha erősebb összefogás volna egy-egy termelői csoport között.

Köszönöm a megjegyzést!
süti beállítások módosítása