facebook

Bedőlt az etikai kódex

2009.08.07. 20:04 Imre Laci

"A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálati szakban, végzéssel megszüntette az Élelmiszer Termékpálya Kódexet aláíró szervezetek ellen indított eljárását, mivel az érzékelhető hatást nem fejtett ki a piacon.

A GVH május 21-én indított eljárást, többek között a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Agrárkamara, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége, a Tej Terméktanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Baromfi Terméktanács, az Országos Kereskedelmi Szövetség és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége ellen, miután ezek a szervezetek áprilisban aláírták az Élelmiszer Termékpálya Kódexet. A versenyhatóság azt gyanította, hogy a dokumentum bizonyos elemei alkalmasak lehetnek a piaci verseny korlátozására, a Kódex 94 pontjából 10 pontot kifogásolt a hivatal.A vizsgálat során sok körülmény változott, kiderült például, hogy az aláíró szervezetek az egyesülési törvény szerint tagságukat nem képviselhették, nevükben kötelezettséget nem vállalhattak. Így a Kódex a gyakorlatban nem valósulhatott volna meg.Ráadásul az aláíró szervezetek a Kódex hatályba lépése (július 1.) után úgy nyilatkoztak, hogy nem alkalmazzák azt a GVH döntéséig, és utána is csak valamennyi érintett részvételével valósítanák meg. Nem sokkal ezután pedig a kiskereskedőket képviselő szervezetek az élelmiszer termékpálya törvényre hivatkozva végérvényesen elálltak a Kódex alkalmazásától, így a megállapodás nem lépett hatályba, rendelkezéseinek alkalmazására nem került sor.A versenyhatóság szerint jogsértés a Kódex kiüresedése miatt nem valósult meg, az eljárás folytatására, további beavatkozásra ezért nincsen szükség, az eljárást végzéssel megszüntették."

- NapiOnline -


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: érdektelenség kódex etikai

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr191295392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.