facebook

A beltéri grillezés életveszélyes!

2009.07.24. 10:00 Imre Laci

Amint kijön a jó idő, sokan fognak hozzá a kertbeni sütögetéshez. Nálunk hagyományosan a bográcsozás terjedt el, ugyanakkor fellendülőben van a grillezés is. Míg előbbi esetén az elégett fa parázsa felett főzünk, addig a grillezőbe faszenet teszünk és gyújtunk meg. Az izzó szén hőjével pedig kiválóan meg lehet sütni - illetve grillezni - a húsokat. De a szénégetés szén-monoxid keletkezésével jár, így a grillsütők beltéri használata nem túl okos dolog. Pedig sokan kipróbálták. Páran közülük meg is haltak.

A keletkező szén-monoxid lassan megtölti a konyhát vagy szobát ahonnan nem tud könnyen távozni. Kötődik a vér hemoglobinjaiban található vasatomhoz, így az nem tud többé oxigént szállítani, végül a delikvens megfullad.

Aki tehát a melegre való tekintettel inkább mégis a konyhában szeretne grillezni, ne a hagyományos faszenes sütőt válassza, hanem inkább egy elektromosat. Ami bár valóban nem nyújtja ugyanazt az ízt, de nem is okoz fulladásos halált.


 

1 komment

Címkék: halál hús grill szén fulladás életveszély szén monoxid beltér faszén

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr841264552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2009.08.01. 07:03:10

A bunkó, aki szénné égeti a húst a grillen, és boldog, ő milyen modern,Hadd legyen, egyen rosszat a sznobja. De fácánt sütni sárban, parázson, az vadász álom! Vagy malacot alufóliában parázsban, az valami.