facebook

Végnapjait éli a magyar tejipar

2009.07.15. 14:15 Imre Laci

"A tejágazat mélyrepülése miatt az első félévben nagyjából tízezer tenyészállatot értékesítettek a termelők, többet, mint tavaly egész évben. Ha ilyen ütemben folytatódik az állomány értékesítése, rövidesen nem lesz elegendő kapacitás az ország tejellátásának biztosítására - mondta a Napinak Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) igazgatója. A helyzet várhatóan tovább romlik, a tejfelvásárlási ár nem stabilizálódik, május óta csökkennek az árak. Most átlagosan 52-55 forintot fizetnek a feldolgozó üzemek egy liter tejért. Szerződéses kapcsolat születik, a feldolgozók lényegében az azonnali szabadpiacról szerzik be a nyers tejet. Mindenesetre érdemes lenne kivizsgálni, mi okozza, hogy amíg az unióban májusban másfél százalékkal emelkedtek a termelői árak, addig nálunk tovább mérséklődtek - mondta a Napi érdeklődésére Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Szerinte egy-két hónapon belül tömegessé válhat a közüzemi és bértartozások miatt a cégek bedőlése.
A közvetlen értékesítés keretében eladott tej mennyisége növekszik ugyan - bár pontos adatot erről senki sem tud -, ám tény, hogy ez csak a kisebb tejgazdaságok problémáit enyhítheti. A szaktárca egy, a napokban megjelenő rendeletben lehetővé teszi ugyan, hogy a jelenleg futó gépbeszerzési pályázaton a közvetlen tejértékesítéshez szükséges eszközöket, tejautomatákat 35 százalékos támogatásintenzitás mellett lehessen beszerezni, azonban ez - tekintve az elbírálás és a kifizetések átlagos idejét - inkább csak annak segítség, akinek van annyi tartaléka, hogy az idén talpon maradjon. Nekik a július elején bejelentett újabb 18 milliárd forint támogatási csomag is mentőöv lehet - feltéve, ha az Európai Bizottság jóváhagyja, hogy az új kihívások kezelésére elkülönített keretből mintegy 12 milliárd forinttal a tejtermelőket támogassa Magyarország. Ez utóbbit a tervek szerint jövő év elején hirdetnék meg, de várhatóan leghamarabb az év végére juthatnának pénzhez a termelők. Ha pedig marad a jelenlegi támogatási rendszer (SAPS és top up), akkor számításaink szerint 2010-től 15-40 százalékkal mérséklődhet az állattenyésztők támogatása 2009-hez képest, ami a teljes vertikum bruttó kibocsátását 10-15 százalékkal visszavetheti - mondta Wagenhoffer Zsombor. Számításaik szerint 2010-ben legalább 7-7,5, két év múlva pedig 9-10 milliárd forint támogatáscsökkenéssel kell számolni az érintett állattenyésztőknél, ami az ágazat további leépülését jelentheti.
 
A tavalyi első félévhez képest öt százalékkal csökkent az ellenőrzött tehénállomány: az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. adatai szerint míg 2009 elején még 226 ezer tejelő tehenet tartottak nyilván, amiből 192 ezer volt termelésellenőrzött, addig mostanra ez utóbbi 187 ezer alá esett. Egyidejűleg közel 10 százalékkal csökkent az üszőbeállítás aránya, miközben a tenyészállomány értékesítése kétszáz százalékkal emelkedett.
"

- NapiGazdaság -


Szólj hozzá!

Címkék: magyar gazdaság tej tejipar

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr641247450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.