facebook

Vegyszermaradvány marokkói paprikában és magyar eperben

2009.07.06. 18:52 Imre Laci

"Marokkói paprikában és magyarországi eperben talált a megengedett egészségügyi határérték feletti mennyiségben vegyszermaradékokat a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet Vegyszerezett világ elnevezésű kampánya részeként három áruházlánc – a Tesco, az Auchan és a Plus – üzleteiben szerezte be a 17 eper- és a 16 paprikamintát.

A paprikaminták közül tíz esetben volt kimutatható vegyszermaradék. Egy miskolci Auchan áruházban a Marokkóból származó paprikában a dimethoate (rákkeltő anyagként  számon tartott vegyi anyag, a szaporodási képességeket károsító hatása is ismert) nevű rovarirtó szer koncentrációja közel hétszerese volt a megengedettnek.

A Levegő Munkacsoport közleményében sürgeti a magyarországi élelmiszerforgalmazó láncokat, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a szennyezett termékek kiszoruljanak az áruházakból.

A Levegő Munkacsoport a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának akkreditált Analitikai Laboratóriumában végeztette a minták vizsgálatát. A megvizsgált epermintákból csak négy esetben nem lehetett vegyszermaradékokat kimutatni, míg a maradék tizenhárom esetben találtak az emberi szervezetre káros anyagokat."

- agroinform -


1 komment

Címkék: paprika marokkó vegyszer eper maradvány

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr151230361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

after80 · http://sasfeszek.blog.hu 2009.07.17. 14:08:46

Érdekes és tanunságos ez a blog! Sok sikert!