facebook

Mikotoxinok: pofon a vegáknak!

2009.06.21. 19:30 Imre Laci

Egy korábbi bejegyzésben említést tettem a fuzárium nevű gabonanövény betegségről, mely újabban egyre nagyobb hangsúlyt kap mind élelmiszer-egészségügyi, mind pedig takarmánybiztonság-ügyi szempontból.

A gabonaféléket megtámadó, nálunk csak fuzáriumnak (Fusarium graminearum) nevezett gomba a mérsékelt égövben széles körben elterjedt kártevő. Az EU 2001-ben hozott mikotoxin (gomba méreganyag) szintet szabályozó rendelete azonban csak az aflatoxin maximális szintjét határozza meg, a fuzárium toxin koncentrációra egészen 2006-ig nem mondott ki szabályt.

Bár az alapvető termesztéstechnológiai szabályok betartásával - fémzárolt vetőmag stb... - nagyrészt ki lehet küszöbölni a növények fertőződését, 100%-os védekezés nincs a betegség ellen. Így a gomba szépen tenyészik, az élelmiszerekbe pedig bekerül, amit a vásárló pedig nap mint nap elfogyaszt.

A Fuzárium toxinjainak veszélyességét felismerve több EU-s tagállam szabályozni kívánta a maximális toxinmennyiséget, mely nem elsősorban a felnőtteket, hanem a gyerekeket, serdülőket veszélyeztette.

"A 2006/576/EC bizottsági ajánlás a deoxinivalenol, zearalenon, ocharatoxin-A, -T2, -TH2 és fumonizinek hatáértékeit állapítja meg."- eutakarmany.com -

Az aláhúzott toxinokat a Fuzárium nemzetségbe tartozó gombafajok termelik. A toxin mennyiségének meghatározását is szabályozzák. Részletek itt olvashatók.

A mikotoxinok meghatározott maximális szintje persze nem jelenti a biztonságot és az egészséges élelmiszert! Vegyük példának az aflatoxint, amelyet az Aspergillus nemzetségbe tartozó gombafajok termelnek. Az aflatoxinról azt kell tudni, hogy már a legkisebb kimutatható mennyiség is bizonyíthatóan karcinogén, azaz rákkeltő hatású. Gyakorlatilag nincs aflatoxintól mentes gabonaállomány, így a szabályokban meghatározott maximális mennyiségnek is csupán az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintet határozták meg. A biztonság ábrándja nemde?

Ami pedig a görbe tükör: a vegetáriánusok vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen ők arányaiban nézve több gabonát fogyasztanak mint "húsevő" embertársaik, ezúton a toxinbevitel esélye is nagyobb. Szóval azok a vegák akik egészségügyi (BSE, madárinfluenza, sertésinfluenza) meggondolásból mondtak le a húsevés örömeiről, most kicsit magukba szállhatnak.


2 komment

Címkék: mérgezés toxin fuzárium aflatoxin

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr431199353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2009.06.22. 02:40:41

"Ami pedig a görbe tükör: a vegetáriánusok vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen ők arányaiban nézve több gabonát fogyasztanak mint "húsevő" embertársaik"

Ezt honnan lehet tudni?