facebook

Cukor téren könnyű a döntés

2009.03.23. 10:54 Imre Laci

Pár éve még a magyarországi cukorgyárak sorozatos bezárásáról szóltak a hírek. Szépen folyamatosan épült le a magyar cukoripar: Szerencs, Petőháza, Kaba... Az ország egyetlen, ma is működő cukorgyára Kaposváron található, amely az Agrana csoporthoz tartozik. A Magyar Cukor Zrt. itt 170.000 tonna cukrot képes előállítani évente. Ennek egy része ipari, másik része fogyasztói célt szolgál. A hazai piacon tehát magyar cukrot csak a kaposvári gyár állít elő, melyet 1996 óta Koronás Cukor néven találunk meg a polcokon.

A cukorrépából előállított cukor manapság nehezen tud versenyezni a Dél- és Nyugat-Európából behozott nádcukorral. Ez természetesen az itthoni cukorrépa felvásárlási árat szorította le, aminek pedig egyenes következménye lett, hogy a legtöbb gazda felhagyott a termesztéssel és inkább más, jövedelmezőbb növényt vetett a következő évben. Ez pedig magával vonta a közeli gyárak bezárását is. A domino elv tehát működött és ha a kaposvári üzem is bezárja kapuit, Magyarország rá fog kényszerülni valamelyik nyugati állam "gondoskodására", holott teljesen önellátóak tudnánk lenni.

Ami pedig a magyar fogyasztót a legérzékenyebben érinti, az nem más, mint a termék alatti árcédula. Azt kell hogy mondjam, a legtöbb helyen 10 forint körüli árkülönbség van az import és a hazai cukor között, ami még nagyobb (fogyasztói) tétel vásárlása esetén is csak 100-200 forint többletköltséget jelent. Meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy ez az összeg a legtöbb embert nem taszítaná anyagi csődbe.

Ismét csak azt tudom javasolni és szeretném kérni, hogy vásároljunk magyar terméket, azzal sok magyar polgár munkahelyét mentjük meg!


 

1 komment

Címkék: magyar cukorrépa kaposvár cukor ipar

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr271019826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bugajozsinemszepgyerek 2009.04.12. 21:34:39

+megvonták az állami támogatásokat a répára.
+ha a répás gazda mást vetett, azt honorálták. Úgyhogy a politikusok keze (pártállástól függetlenül) elég rendesen benne van ebben is sajnos.