facebook

Így születik egy borjú

2014.10.10. 13:00 Imre Laci

Egy korábbi bejegyzésben írtam már arról, hogy egy szarvasmarha laktációja a borjának világra hozásával kezdődik. Ekkor indul meg a tejtermelése, éppen ezért fontos, hogy pontosan mikor is születik a boci. Fontos továbbá az is, hogy milyen körülmények között. A tapasztalt szakember jelenléte az elléskor létfontosságú, hiszen ha bármiféle komplikáció lép fel, bizony közbe kell avatkozni. Alább látható két általam készített kép, amely egy komplikációmentes ellésről készült.

calving.jpg

Az első fotót azért készítettem, hogy látható legyen, hogy már az ellés ezen fázisában megjósolható, hogy szükséges lesz-e a beavatkozás, vagy sem. A borjú körmeinek állásából (illetve abból, hogy látható mindkét lába) tudható, hogy szabályosan fekszik a szülőútban, tehát mellső lábaival és fejével előre.

Előfordul, hogy a borjú farfekvéses, ilyenkor az ellés lefolyásának ideje is lényeges, hiszen később kerül az újszülött oxigénhez, akár az is előfordulhat, hogy a borjú tüdejébe magzatvíz kerül. Ha a borjú szabályosan is fekszik, előfordulhat, hogy feje visszafordul, ilyenkor mindenféleképpen közbe kell avatkozni és a a fejet a szülőútba kell igazítani. Ilyen esetben természetesen nagyon lényeges a higiéniára nagyon odafigyelni. Az ellés után is érdemes figyelni, mivel akár olyan - kevésbé "egészséges" - pózban is landolhatnak az újszülöttek, mint amilyen a bal alsó sarokban látható.

 

komment

Címkék: születés borjú ellés calf laving

süti beállítások módosítása