facebook

Bicskanyitogató I.

2014.09.12. 16:00 Imre Laci

Ismét billentyűzetet kell ragadjak, s reflektálnom kell egy, az online sajtóban megjelent cikkre. Ami fáj, hogy most nem egy névtelen hobbioldal írt bődületes tévedéseket, hanem maga az Index. A szeptember 5-én, Ki lehet hagyni az állatot a húsból című cikk verte ki most a biztosítékot. Hogy miért? Mert tényként közöl olyan dolgokat, amelyek pusztán az interneten terjedő pletykák, s ezzel egy globális problémával járó felelősség tetemes hányadát kívánják az állattenyésztés nyakába varrni.

mesterséges hús.jpg

"A művirág nem igazi virág"

Azt nem vonom - és nem is vonhatom - kétségbe, hogy idővel a tudomány vívmányaival felvértezett élelmiszeripar képes lesz laboratóriumi körülmények között előállítani az állati izomzattal szinte teljes mértékben megegyező felépítésű anyagot. De ez az anyag soha nem lesz hús. Egyetlen ilyen utánzat sem fogja hűen imitálni azt az ízt, azokat a vegyületeket, amelyek jelenlétét a valódi izomzatban az adott élőlény életmódja és tápláléka eredményez. Nem lehet semmiféle mesterséges módon olyan ízbeli sokszínűséget eredményezni, mint amit az állattenyésztésben az állatok tartásmódja, az adott élőhely mikroklímája és maga az állat egyediséges okoz. Éppen emiatt van, hogy a boltokban kapható brojlerek íze köszönőviszonyban sincs a ház kertjében nevelt tyúkéval.

A tudatlanság a legveszélyesebb fegyver

A szarvasmarhák által termelt metán gáz eredményezi a globális felmelegedést? Ugyanezen állatok trágyájának köszönhetően termékenyek még mindig talajaink. Ezekkel az állatokkal (is) hasznosíthatóak azok a földterületek, amelyek szántóföldi növénytermesztésre alkalmatlanok. A fokgazdálkodás is éppen az egyik legjobb és "legzöldebb" módja az árterek mezőgazdasági hasznosításának. Vagy netán a nagyüzemi állattartással lenne a probléma? Azokkal a nagyüzemekkel, ahol már lényegében minden veszélyes hulladék (például a trágya) gyűjtve, szeparálva és kezelve van?

Több félrevezető információ éri a hétköznapi fogyasztót a boltokban kapható élelmiszerek vélt, vagy valós veszélyeiről, mint amennyi ismeretet szerez az élelmiszer-termelésről egész életében. Ez pedig baj. Baj, mert ahogy Klebelsberg is mondotta volt, a tanulatlan emberek könnyen válhatnak demagóg irányzatok követőivé. Ő ezt természetesen politikai irányzatokra értette, de azt hiszem, hogy ugyanígy működnek a konspirációs teóriák és az újabban reform étkezésnek titulált táplálkozási irányzatok is. Árasszuk el ellenőrizetlen eredetű, tudományosnak álcázott cikkekkel a világhálót, és ha eleget ismételgetik az erre fogékonyak, akkor a hazugság végül igazzá válik, pusztán azért, mert sokan hisznek benne.

Évekkel ezelőtt, amikor ezt a blogot elindítottam, a legfőbb célom az volt, hogy a laikusok számára betekintést tudjak nyújtani a mezőgazdaságba, hogy első kézből kapjanak információt arról, hogy honnan is kerül a boltok polcaira az az élelmiszer, amit ők elfogyasztanak. Örömmel látom, hogy lényegében elárasztották az internetet a gasztrobloggerek, rengeteg internetes napló foglalkozik autókkal, a focival és filmekkel, de be kell lássam, hogy mindmáig a Magyar Asztal az egyetlen agrárblog a hazai weben. Sajnos úgy tűnik, hogy egymagam pedig kevés vagyok egy olyan fals információáradat ellen, mint ami mostanság ömlik a neten.

Ha már ennyire lényeges az emberek számára, hogy mit esznek, akkor miért nem veszik a fáradtságot, hogy a dolgok mélyére ássák magukat? Egy testépítő tudja, hogy milyen fehérjékre és aminosavakra van szüksége, egy fogyókúrát folytató nő pedig pontosan méri, hogy hány MJ energiát visz be az elfogyasztott szénhidráttal, de hogy mindezek honnan is jönnek, az nem fontos nekik? Úgy érzem, hogy égető szükség volna a mainstream médiában is egy agrár szekcióra, amelyet valódi szakemberek vezetnének, hogy végre tiszta, nitrátmentes víz kerülhessen a pohárba!

9 komment

Címkék: agrár mezőgazdaság mesterséges környezet hús szennyezés ipar

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr236673795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quisum 2014.09.13. 21:15:55

Az a cikk nálam is kiverte a biztit, de nem is csodálkozom már ezeken a baromságokon, amiket egyre nagyobb tömeg vesz "okosságnak". A különböző blogokon, fórumokon napi szinten jelennek meg un. "szakértői, világhírű tudósi vagy éppen megzakkant agyú hírességek"-re hivatkozó irományok, orbitális baromságokkal. Pl. ne igyál tejet, mert méreg, a húsokban mérgek vannak, a tudomány csak az ezotéria, stb. Pedig elég lenne csak a szenzációhajszolónak néhány egyszerű szakmabelit az adott témáról megkérdezni.
Visszatérve a fenti témára, a legkárosabb mindenek felett az, hogy túl sok ember él a földön. Ezt tudomásul kéne venni és ha valamilyen globális pusztulás jön, nem megsértődni.
Mellesleg valamelyik híres tudós mondta, hogy az ember a Földet nem tudja elpusztítani, csak önmagát, amiért végül is nem nagy kár.

zsurzsenka 2014.09.13. 22:43:05

Nietche-re tippelek a fenti kijelentés szerzőjeként, ugyanakkor akárki is mondta, igazat adok neki.
Túl sokan vagyunk. De ki mondana le valamelyik családtagjáról? :)

És köszönöm!
Köszönöm, hogy arra a bullshit cikkre valaki válaszolt, és így.

YAN CHI 2014.09.14. 17:04:54

Ma laboratóriumban lehet (mű)húst előállitani. 20 év múlva gyárakban csinálják majd. És már be is lehet tiltani a haszonállat tartást, állatkinzásra hivatkozva. Még kiszolgáltatottabbá tenni az alattvalókat....

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.09.14. 20:28:27

@YAN CHI: Bár sokan ezt is konspirációs teóriának tekintik, én mégis látok benne rációt.

BelAmi 2014.09.14. 23:03:40

Sajnos az önkelölt "brit tudósok" szinte naponta próbálják bizonygatni a legtöbb élelmiszer (tej,tojás, bor,sör,vaj, margarin, kávé stb.) ártalmasságát, vagy éppen hasznosságát. A szomorú az, hogy ezeket a többnyire áltudományos magyarázatokat a hazai média kritikátlanul majmolja.

YAN CHI 2014.09.15. 05:37:00

@Imre Laci: Nem minden összeesküvés, elmélet.

bahahaha 2014.09.15. 11:18:40

Elég furcsa, hogy ez a cikk kirohan a félretájékoztatás ellen, ehhez képest kapásból egy izmos félreértéssel indít, illetve nagyjából teljesen hiányzik bármiféle információ arra vonatkozóan, hogy mi is az, ami nem úgy van és ezt milyen megbízható adatok támasztják alá.

"idővel a tudomány vívmányaival felvértezett élelmiszeripar képes lesz laboratóriumi körülmények között előállítani az állati izomzattal szinte teljes mértékben megegyező felépítésű anyagot. De ez az anyag soha nem lesz hús."

A cikk első fele arról szólt, hogy konkrét izomszövetet növesztenek, ami nem hasonlít a húsra, hanem konkrétan az.

"Egyetlen ilyen utánzat sem fogja hűen imitálni azt az ízt, azokat a vegyületeket, amelyek jelenlétét a valódi izomzatban az adott élőlény életmódja és tápláléka eredményez."

Erre egyrészt valami nagyon alapos kifejtés kellene, ugyanis ez egyáltalán nem magától értetődő és semmi más nem támasztja alá, mint az, hogy egy blogger azt mondta, másrészt meg az se látszik, hogy miért kellene pontosan lemásolni valamit - a kobe marhahús sem pontos mása semminek, aztán mégis jó.

"A szarvasmarhák által termelt metán gáz eredményezi a globális felmelegedést?"

Ilyen állítás nem volt a cikkben. Amit írtak, az az, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának egy részéért az állattartás felel, ráadásul a konkrét adatot a FAO-tól idézték. Erre abszolút semmi cáfolatot nem hozott a blogszerző, inkább előrángat mindenféle egyéb, nem ehhez kapcsolódó dolgot.

Szóval egyelőre úgy néz ki, hogy ez a blogposzt jóval összeszedetlenebb és jóval félrevezetőbb, mint a kritizált cikk.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.09.16. 23:16:09

@bahahaha: Az állat húsának ízét az abban található különböző vegyületek eredményezik. Ilyen például az intramuszkuláris zsír, amelyben több vegyület is oldódik, - többek között - ezért is érezzük a háznál nevelt tyúkot ízletesebbnek a brojlernél. Ha valaki nagyon kíváncsi ilyen, és ehhez hasonló témájú kutatásokra, az nyugodtan szemezgethet a ScienceDirect-en. Itt egy példa: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301622602002531

Én sem állítottam, hogy ne az állattartás lenne a felelős valamilyen mértékben az üvegház hatású gázok kibocsátásáért. (Az egyik legjelentősebb ilyen gáz a metán, én azért is ragadtam ki ezt a példát, emiatt elnézést, ha bántó volna.) Én pusztán arra igyekeztem felhívni a figyelmet, hogy a média egyre gyakrabban hivatkozik az állattenyésztés ezen tulajdonságára, és elfelejtik megemlíteni az ágazat pozitív tulajdonságait. Ez pedig nagy hiba.

A logikádat követve, a kobe marhahúsra sem mondhatod, hogy jó, amíg nem ettél belőle. Pontosan lemásolni pedig azért volna célszerű az állatok húsát, mert aki evett már húst, az utána nem fogja ugyanígy nevezni a petricsészében nevelt anyagot. Nem mellesleg a bejegyzésben le is írtam, hogy mik azok a tényezők, amelyek meghatározzák a húsok ízét. Ezek a tényezők nem fognak hatni a lombikra.

bahahaha 2014.09.17. 11:23:40

@Imre Laci: "Az állat húsának ízét az abban található különböző vegyületek eredményezik"

Ez egyértelmű. De miből gondolod azt, hogy ott, ahol izomszövetet (hasnyálmirigyet, akármit) tenyésztenek, ott konkrétan lehetetlen lenne ezeket a vegyületeket előállítani? Én se vagyok mikrobiológus, de nekem ez egyáltalán nem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

"Én sem állítottam, hogy ne az állattartás lenne a felelős valamilyen mértékben az üvegház hatású gázok kibocsátásáért."

Akkor viszont végképp nem értem, hogy miért vitázol ezzel az állítással. Kétségtelenül igaz. Akkor miért mondod, hogy "tényként közöl olyan dolgokat, amelyek pusztán az interneten terjedő pletykák"?

"Pontosan lemásolni pedig azért volna célszerű az állatok húsát, mert aki evett már húst, az utána nem fogja ugyanígy nevezni a petricsészében nevelt anyagot."

De pontosan mit? A mostani hús sem egyféle, hanem meglehetősen nagy tartományban szór, eleve más a karaj mint a csülök, más az argentín marha, mint a wagyu meg mint a magyar fejőstehén.

"Nem mellesleg a bejegyzésben le is írtam, hogy mik azok a tényezők, amelyek meghatározzák a húsok ízét. Ezek a tényezők nem fognak hatni a lombikra."

Azok a tényezők a hús szempontjából csupa olyan dolgot jelentenek, amik természetesen a lombikban is hatnak a húsra.
süti beállítások módosítása