facebook

Ángyán nélkül bukik a Fidesz az agrár pályán

2012.01.22. 13:32 Imre Laci

 Bevallom személyesen is "érintett" vagyok a témában, mivel volt alkalmam vizsgázni Ángyán professzornál az egyetemen, de úgy gondolom mégis tudok elfogultság nélkül írni a témáról.

Lemondott Ángyán József államtitkár. A laikusok számára ez csupán egy súlytalan hír, de azok, akik kicsit is jártasak az agrárpolitikában, tudják, hogy Orbán Viktor éppen most vesztette el egyik pajzsát. Ángyán professzor (csak azért se fogom államtitkár úrnak írni!) volt az, aki a szoci érában vezette a tárgyalásokat a gazdák részéről és közvetített köztük, valamint a kormány között a tüntetések alkalmával. Szakértelmével és a tüntetések során a gazdák körében szerzett elismertségével a Fidesz szépen be is húzta a sok-sok százaléknyi szavazót az ő segítségével. A választásoknak azonban vége, a választási törvény módosítva, ezzel elkerülhető a 2014-es bukás, tehát nem is okozhat olyan nagy problémát, ha a kormány módosít agrár-arculatán (is).

Fotó: Magyar Hírlap

A hírrel kapcsolatban igen érdekes, hogy szinte az összes, akár jobb, akár baloldali hírportál és sajtótermék viszonylag hitelesen írta meg a lemondás hátterében húzódó okokat. A Magyar Hírlapban is olvasható (bár csak második okként lett megemlítve), hogy az Ángyán József által képviselt kisgazdasági rendszer helyett a szaktárca vezetése inkább a részvénytársaságok érdekét kívánja majd a jövőben szem előtt tartani.

Amikor meghallottam, hogy Ángyán József tényleg beadta lemondását (korábban voltak híresztelések, hogy már többször is be kívánta nyújtani, de rendre lebeszélték róla) eszembe jutott egy ominózus Mezőgazdasági bizottsági ülés a Képviselői Irodaházban, amikor is Vancsura József meghívott vendégként vett részt az ülésen. Miközben éppen a Gabonatermesztők Országos Szövetségét ajnározta (amelynek ő az elnöke), említést tett arról, hogy a szövetség 1,2 millió hektárt integrál és körülbelül 1300-1400 gazdálkodót fog össze. Egy roppant bonyolult matematikai műveletsorozatot követően ki is derült, hogy az átlagos birtokméret az ő esetükben 800-900 hektárra esik. Nem hiszem, hogy ez lenne az "Ángyáni-ideál".

Ángyán prof. lemondása intő jel az emberek számára és mutatja, hogy a Fideszen belül is igen erős érdekellentétek vannak, illetve hogy működik az egyes érdekcsoportok lobbija. A nagyoké persze erősebb.

Azzal, hogy Ángyán elhagyta a kormány kötelékét, az általa bevitt szavazatokat viszi majd magával. Fontos kérdés, hogy melyik ellenzéki párt fogja tudni majd az így leszakadókat bevonzani.

Summa summarum: egyik szemem sír, mivel Ángyán József volt az egyetlen igazán jó szakember a kormány gárdájában, másik szemem viszont nevet, hiszen ő legalább nem adta fel elveit az államtitkári pozícióért.


 

10 komment

Címkék: lobbi józsef államtitkár lemondás okok ángyán

süti beállítások módosítása