facebook

EU-s törvényt sért a liba- és kacsamáj kitiltása

2011.07.03. 17:44 Imre Laci

 Egészen eddig abban a hitben éltem, hogy a harmadik ország jelzővel azokat a nemzeteket illetjük, amelyek nem az Európai Közösség, (a.k.a. EU) tagjai. EU, pipa. Akkor most hol is a hiba? Csak mert a Kölnmesse GmbH csuklóból kizárta a kölni Anuga és ISM élelmiszer-ipari kiállításokról a Magyarországról érkező töméses hizlalással előállított liba- és kacsamájat.

Azon kívül, hogy hazánk nem számít harmadik országnak, még az áruk szabad áramlását is felrúgják ezen döntésükkel, ezzel pedig a Baromfi Termék Tanács is tisztában van, szóval jogosan verik az asztalt.

A többi liba- és kacsatömésben "jártas" ország, így a franciák, a belgák, a bolgárok (akik titokban a franciák) és a spanyolok is jogosan emelhetnek szót az ügyben. A kérdés csak az, hogy fognak-e? A kérdés az, hogy a magyar hatóság kiáll-e majd a magyar érdekekért és kéri fogja-e levélben a kitiltás visszavonását? Egyelőre a Vidékfejlesztési Minisztérium oldalán nem látni semmi információt az üggyel kapcsolatban (mentségükre legyen szólva, hogy a francia minisztérium oldalán sincs), az utolsó bejegyzés január 17-én született, holott azóta elég sok víz lefolyt a Dunán.

Kíváncsian várom az ügy folytatását, hiszen az Anugáig még több mint 90 nap van!


 

Szólj hozzá!

Címkék: eu kiállítás törvény libamáj kacsamáj kitiltás anuga btt

süti beállítások módosítása