facebook

Magyar beruházás Laoszban

2010.09.03. 20:08 Imre Laci

 "Csaknem 9 millió dolláros beruházással három takarmánykeverő üzemet és más állattartással kapcsolatos létesítményt készít Laoszban a dabasi Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. - mondta Kulik Zoltán, a magyar takarmánypiacon meghatározó cég vezérigazgatója. A magyar és a laozsi kormány tavaly írt alá fejlesztési megállapodást, mivel az uniós tagállamoknak kötelességük, hogy GDP-jük arányában támogassák a fejlődő országokat.

 

A Vitafort Zrt. a tavaly aláírt magyar-laoszi kormánymegállapodásra alapozva kötött szerződést egy 8,6 millió dolláros segélyhitel-program fejlesztéseinek megvalósításáról. Az európai uniós országoknak kötelességük a GDP-jük arányában támogatni a kevésbé fejlett országokat. Magyarország Laosznak 20 évre kamatmentesen, hétéves türelmi idővel 8,6 millió dollár hitelt adott.
A segélyhitelre egy komplex mezőgazdasági program épült: ennek leghangsúlyosabb, 5,2 millió dolláros része három takarmánygyártó üzem létesítése, mégpedig azért, mert a laoszi alapanyagból Thaiföldön és Vietnamban készítettek takarmányt, saját üzemük ugyanis nem volt. Második pillére a laoszi agrárfejlesztési programnak nagy baromfi- és sertés üzemek, továbbá keltető és vágóhíd létesítése. A harmadik pillér pedig a halászat, ennek kapcsán halkeltetőket hoznak létre."

- agromonitor -


 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország hitel laosz gyártás keverő takarmány üzem vitafort

Politikai harakiri az Agryától?

2010.09.03. 14:16 Imre Laci

 Várhatóan pereket indítanak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellen azok a korábban nyertes fiatal gazdák, akiket az MVH a közelmúltbeli felülvizsgálat nyomán kizárt a támogatásokból adta hírül Weisz Miklós, az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke. (via agromonitor)

Az üggyel kapcsolatban kis kutakodás után találtam információt az MVH oldalán is:

"A 113./2009. (VIII.29) FVM rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás keretében 2009. szeptember 15. és október 31. között benyújtott 6164 db támogatási kérelemből 906 került jóváhagyásra.

 

A forráshiány miatt elutasított kérelmezők jelentős része a pontozással kapcsolatban tett észrevételt, hiszen a legtöbb esetben ezen múlt a támogatás megítélése. A Hivatalhoz érkezett panaszok minden esetben kivizsgálásra kerültek. E folyamat során, illetve állampolgári bejelentések nyomán került sor a jóváhagyó határozatok felülvizsgálatára is. A felülvizsgálat lezárult, mely alapján 78 ügyfél esetében került sor a támogatási döntés visszavonására, egyben a támogatási kérelem elutasítására. Az ezáltal felszabadult forrás újra felhasználható, amivel további ügyfelek lehetnek jogosultak a támogatásra.

A támogatási összeg 90 százalékának igénylésére a támogatásra jogosult ügyfelek 2010. szeptember 1. és október 31. között nyújthatnak be kifizetési kérelmet az MVH megyei kirendeltségeire." 

Az ügy egészen bonyolult. Először arra gondoltam, hogy az MSZP korszak alatt - esetleg nem tiszta lapokkal játszva - pályázatot nyert gazdák verik a Fideszes vezetésűvé lett MVH-nál a kaput, mert azok most rútul keresztbe tettek nekik.

Gondoltam kicsit utána járok a dolgoknak. Először azzal kezdtem, hogy megnéztem, ki is jelenleg az MVH vezetője, elvégre ilyen tisztséget rendszerint a kormányhoz szorosan kötődő emberek kapnak meg. Nem is olyan régen Fazekas Sándor miniszter nevezte ki az MVH élére Palkovics Pétert. (Az MVH teljes vezetősége megtekinthető ide kattintva.) Érdekesség, hogy az MVH elnöki posztjának várományosa volt a korábbi ÁPV Rt-s - ezáltal egyértelműen fidesz-kötődésű - Dancs Gyula is, aki 2004 decemberében lemaradt a helyettes államtitkári posztról (nem csoda, hiszen MSZP korszak volt). Az ÁPV Zrt-t 2007-ben az MSZP-s Veres Jánosék szüntették meg, s jött létre 2008 január 1-jén a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., melynek vezetői, mint pl. Tátrai Miklós keveredtek nemrég a sukorói telekbotrányba, a Komárom-Esztergom megyei és egyéb földmutyikba. Láthatjuk tehát, hogy az agropolitikai vezetőség mennyire benne van a pénzügyi eseményekben.

Palkovics Péterről annyit érdemes tudni, hogy még az első Orbán-kormány idején vezérigazgatója lett a mára már megszűnt Bábolna Zrt-nek, mely a legnagyobb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalat volt. A kinevezéséről akkoriban a Népszabadság kétségbeesetten cikkezett. Figyelemmel kísérve a Bábolna Zrt. életútját, megfigyelhetjük, hogy a rendszerváltás óta minden kormány igyekezett a saját embereit a vezetőségbe juttatni, elvégre a vállalat az éppen aktuális állami privatizációs cég (ÁPV vagy MNV) fennhatósága alá tartozott, így a termőföldi mutyik és csúszópénzek melegágyát jelentette, amelyről egyetlen mélyzsebű politikus sem akart lemaradni.

Az eredeti témához visszakanyarodva, azt akartam kideríteni, hogy az Agrya kötődik-e valamelyik párthoz. Először az elnökségi tagokat néztem át és vetettem össze a korábban már linkelt MVH-s vezetői listával, de nem találtam egyezést. A felügyelő bizottsági tagok közt azonban ráleltem Simon Attilára, aki az Agrya oldala szerint Heves megyében, Hatvanban él. Az MVH-s listán szereplő Simon Attila pedig a Heves megyei kirendeltség vezetője. Persze ez még bizonyítja, hogy a két név ugyanazt a személyt fedné, de egy kis netbúvárkodás után rátaláltam Simon Attila életrajzára, amelyen feltünteti, hogy '98 és '03 között (I. Orbán-kormány) a Pályakezdő Fiatalgazdák FVM bíráló Bizottság tagja, valamint szeptember 1-jén megjelent egy cikk az agromonitoron, hogy kilenc megyében választottak új vezetőt az MVH-nál, s köztük szerepel Simon Attila is, aki Nagy Sándorné helyét foglalhatja el Hevesben. Ebből már elég egyértelműen kiderül, hogy a jelenlegi politikai tisztogatás következménye a kirendeltségi vezetői poszt.

Innentől már csak az a kérdés, hogy az Agrya miért is támadja azt az MVH-t, ahol saját Felügyelő Bizottsági tagjuk foglal el tekintélyes pozíciót? Várom a Palkovics Pétert és Simon Attilát közös kávézgatás közben megörökítő kémfotókat! :)


 

Szólj hozzá!

Címkék: simon attila mezőgazdaság hivatal vidékfejlesztés mvh agrya

süti beállítások módosítása