facebook

A multik árai nyomorítják a magyar gazdát

2010.03.26. 20:22 Imre Laci

"Kisújszálláson a jó idő beköszöntével egyre több gazda kezdi meg a határban a tavaszi munkát. Nagy gondjuk a magas vetőmagár és az alacsony felvásárlási ár, számol be a szoljon.hu.

– A határ majd minden szegletében van néhány hektár szántónk – magyarázza Szűcs Zsigmond családi gazdálkodó, akinek édesapja húsz éve kezdett el állattartással foglalkozni.
– Ma közösen gazdálkodunk, mangalica-törzstenyészetünk mellett juhokat tartunk és kísérletképpen szarvasmarhákat. Több mint száz hektárt művelünk, ebbe hibrid kukoricát, búzát, olajtököt, lucernát és burgonyát vetünk. Mivel a gépeket hitelre vettük, aratáskor idén sem tudunk majd várni a jobb árra, azonnal értékesítenünk kell.
Az alacsony felvásárlási ár miatt a mangalicán is jelentős a kiesés. Ma egy 100 kilós fehér sertést 30 ezerért vesznek át, a mangalicáért pedig 350 forintot adnak kilónként, ami jóval önköltség alatt van. A felvásárló a húsvéti bárányokat elvitte, 9 ezer forint maradt tisztán darabonként. Talán csak az a jó hír, hogy a gyapjú ára a kilónkénti 40 forintról 160 lett. Ez azt jelenti, hogy kifutja a nyírás költségét – állítja a fiatal gazda
. A teljes cikk itt olvasható."

- szoljon.hu -


Szólj hozzá!

Címkék: multi üzlet magyar asztal cég vállalat multinacionális gazda élelmiszer

Báránybőrbe bújt farkas?

2010.03.25. 19:00 Imre Laci

"A Tokaj név szlovákiai bejegyzésével kapcsolatos jogellenes állapot orvoslására kérte az Európai Bizottságot szerdán Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti (EP) képviselő a testület brüsszeli plenáris ülésén napirenden kívül felszólalva."

Ha rákeresünk Tabajdi Csabára a wikipédián, mit láthatunk? Azt, hogy bizony ő is tagja volt a Magyar Szocialista Munkáspártnak. Ha netán nem tudnánk, hogy ez miért is olyan nagy dolog, akkor az MSZMP-re rákeresve pedig azt láthatjuk, hogy még ezen az egyébként elég erősen cenzúrázott oldalon is leírják, hogy: "egy kommunista politikai párt volt Magyarországon, amely szovjet támogatással és felügyelettel kizárólagosan gyakorolta a hatalmat (állampárt) 1956 novembere és 1989 októbere között."

Szerintem elkeserítő, hogy egy olyan ember képviseli Magyarországot az Európa Parlamentben, aki egy olyan pártnak volt tagja, amely több százezer ember megkínzásáért és megöléséért felel. Egy olyan pártnak volt (magas beosztású) tagja, amely az '56-os forradalom leverését követő megtorlásokért felelős és akinek köszönhetjük a jelenlegi államadósságot is.

Egy olyan ember harcol a tokaji megnevezés privilégiumának megtartásáért, aki egy olyan párt tagja, amely lefordítás és elolvasás nélkül írta alá a Lisszaboni Szerződést! Ezek után akkor ő most a magyarság egy nagy élharcosa, vagy csak kampányfogásnak szánja eme nemesnek tűnő gesztusát?

Bár volt már rá példa, hogy szóvátették olvasók eme blog egyre erősebb politikai töltetét, de mindazon által érdemes arra is odafigyelni, hogy a politika az, ami meghatározza a mindennapi életünket. Ez különösen igaz (sajnos) a mezőgazdaságra is. Szóval akinek nem tetszenek a tények, az olvasgassa a nem politikai témájú bejegyzéseket. Van olyanból jópár.


Szólj hozzá!

Címkék: csaba politika mszp tokaj parlament európa képviselő mszmp tabajdi agrárpolitika

Igényelhető az anyajuhok utáni támogatás

2010.03.25. 14:19 Imre Laci

"Az anyajuhtartás támogatására az idén március 20-tól május 3-ig lehet kérelmet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - közölte Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

A termeléshez kötött, állatlétszám alapú anyajuhtartás támogatása egyike az egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatásoknak.

A támogatható minimális állatszám tíz egyed. A kérelmező köteles a juhokat száz egymást követő napon át - május 4-től - birtokán tartani. Az igénybevétel további feltétele, hogy a gazdálkodó gondoskodjon az állattenyésztési törvényben foglaltak szerinti apaállat használatról is.

A támogatási kérelmet az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani. Az állattartók december 15-ig kapják meg a támogatási határozatot, a kifizetés pedig 2011 januárjában kezdődik. Az összeg mértékéről egy, a későbbiekben megjelenő külön jogszabály rendelkezik majd - tájékoztatott a sajtófőnök. 

Tavaly ezen jogcímen 1,583 milliárd forintot fizetett ki  támogatásként az MVH. Az egy állatra jutó maximális támogatás mértéke 1.700 forint volt. Ha a gazdálkodó juhtejet vagy juhtejterméket is értékesített akkor legfeljebb 1.400 forintot kapott állatonként.

Korábban az MVH azt is közölte: akinek az anyajuhtartás támogatási kérelmét elfogadták, úgynevezett de minimis - azaz kisösszegű - támogatásra is jogosulttá vált az idevonatkozó minisztériumi rendeletben foglalt feltételek mellett. Ennek teljes összege mintegy 750 ezer forintot tesz ki a Juh Terméktanács információi szerint."

- MTI -

Sajnos ma Magyarországon juhot tartani csak úgy éri meg, ha megkapja a telep az állami támogatásokat... Extra jövedelmet jelenthet, ha a gazda sikeresen megpályázza az agrár-környezetgazdálkodási támogatást is. Utóbbi esetén sok kritériumnak kell azonban megfelelni, így pl. a maximális állatsűrűség 2db/hektár lehet, ezen felül a használt legelőkön tilos műtrágyát vagy szerves trágyát kijuttatni, tiltott bármilyen vegyszeres kezelés, stb...

A juhászatok nagy problémája még a gyapjú is, melynek felvásárlási ára mára olyan alacsony lett, hogy a nyírás többe kerül, mint amennyit a gyapjúért kap a gazda. Így tehát csak az állatok egészségének megőrzése érdekében nyírják a birkák többségét. Érdekes adat, hogy a textilipar nyersanyagainak csupán 5%-át adja a gyapjú (ebben már a kasmíri kecske és más egyéb állatok gyapja is benne van).

Roppant fontos volna, ha a magyar családok konyhájába ismét visszakerülne a birkahús, hiszen jelenleg az évente eladott állatok 90%-a Olaszországba kerül exportra. Ez pedig azt jelenti, hogy nem a magyar gazda határozza meg az árat, hanem az olaszországi felvásárló. (Igaz, a fordított árképzés a mezőgazdaság szinte minden területére igaz.)

Sokan vannak akik nem értik, hogy miért is kapnak a gazdák állami és esetleg akár EU-s támogatást is. A válasz egyszerű. Azért, mert olyan helyzetbe hozták őket, amilyenben egyikőjük sem volna életképes. Tudni kell azt is, hogy ezért nem a gazdák a felelősek.


Szólj hozzá!

Címkék: birka támogatás probléma nemzeti juh összeg ágazat anyajuh

Gazdahitel

2010.03.24. 21:32 Imre Laci

"A mezőgazdasági vállalkozások finanszírozási lehetőségeit bővítő "Gazdahitel-Gazdakártya" programban tavaly év végéig 9,4 milliárd forint hitelkeretet ítéltek oda elsősorban az egyéni és családi gazdálkodóknak, valamint az őstermelőknek - közölte a Takarékbank szerdán az MTI-vel.

Tavaly 1266 új ügylet valósult meg a konstrukció keretében, az átlagos hitelkeret meghaladta az 5,6 millió forintot. Az új ügyfelek 31 százaléka őstermelő, 29 százaléka családi vállalkozás, míg 27 százaléka egyéni vállalkozó volt. A maximális, két éves futamidőt a szerződők közel 80 százaléka vette igénybe.

A Takarékbank kiemelkedően pozitívnak értékeli a vállalkozások fizetési fegyelmét: tavaly csak 9 esetben került sor a kezességi garancia beváltására, ami 1 százalék alatti arányt jelent.

A területi megoszlást tekintve a Gazdahitel-Gazdakártya konstrukció Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Baranya és Tolna megyékben volt a legnépszerűbb: e négy megyében kötötték 2009-ben az ügyletek közel 45 százalékát. A hitelkeretet háromnegyed részben növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók igényelték.

A két éve fennálló konstrukció kedvező kamat mellett, alacsony garanciadíjjal és gyors elbírálással biztosít a gazdálkodóknak egy és 15 millió forint közötti hitelt mezőgazdasági termékek előállítására, a futamidő pedig 91 naptól két évig terjed."

- MTI -

Igazából ez így remekül hangzik, de érdemes volna azt is figyelembe venni, hogy sok olyan ember rendelkezik őstermelői papírral, akinek köze sincs a mezőgazdasághoz! Ezen felül egy családon belül minden tag kiváltja a papírt és máris lehet mutyizni az adózással, hiszen ha valaki eléri az X millió forintos jövedelemhatárt ami felett már többet kellene adózni, akkor azt a család egy másik tagjának nevére írják jóvá... Igen, ez is ugyanolyan mutyizás, mint amit a politikai vezetők csinálnak, mikor gyermekeik nevére íratják az összelopdosott pénzből épített házaikat!

Igen-igen elkélne már egy óriási tisztogatás az agrár szektorban...


Szólj hozzá!

Címkék: hitel pénz agrár kedvezmény adó támogatás vállalkozás gazda őstermelő

Egy csepp víz világnap

2010.03.22. 10:00 Imre Laci

Elgondolkodtató az a tény, hogy a Római Birodalom fénykora idején kb. 300 millió ember élt a Földön és ma egyes becslések szerint bolygónk lélekszáma meghaladja a 7 milliárdot! Hogy mi a tragikus a két adatban? Csupán az, hogy jelenleg kevesebb ivóvíz áll rendelkezésére a hét milliárd embernek, mint másfél évezrede a 300 milliónak!

Mindenki tudja, hogy a modernkori háborúk már nem a kőolajért fognak folyni, hanem az ivóvízért. Persze, lehet legyinteni, hogy ez úgy hülyeség, ahogy van, de nem véletlenül folyt sok-sok évig háború a Golán-fennsíkért például.

A víz az úr. Lehet az ember alultáplált, lehet híján az informatikai cikkeknek, hordhatja ugyanazt a ruhát akár évtizedekig is, de innia minden nap muszáj. A víz a legdrágább kincs.

Gondoljunk erre minden nap! Az ivóvízzel való takarékoskodás a legöbb esetben nem jelent különösebb fáradalmat, hiszen olyan apróságokon múlik pár liter megspórolása, mint például, hogy nem folyó víz mellett mosunk fogat vagy borotválkozunk. Amikor nincs szükség a vízre, zárjuk el a csapot!

A mocsarak kiszáradnak, a talajvíz szintje egyre mélyebbre szivárog elsivatagosítva ezzel a felszínt. A növények sorban eltünedeznek majd és nem marad más, mint a terméketlen homok. A jövő mindig a mával kezdődik. Vigyázz a vízre, mert hatalmas kincs!

Takarékoskodj a vízzel! Nem holnaptól, mától!


 

Szólj hozzá!

Címkék: spórolás ivóvíz víz kincs világnap készlet takarékosság

süti beállítások módosítása