facebook

Az USA érdekei irányítják az EU-t

2009.11.01. 09:57 Imre Laci

"Az Európai Bizottság pénteken három fajta génmanipulált kukorica használatát engedélyezte az Európai Unióban, miután az európai élelmiszerbiztonsági hatóság pozitív élelmiszerbiztonsági értékelést adott a kukoricafélékről.

A Monsanto cég által előállított, MON88017 és MON89034 jelű kukoricafajta, valamint a Pioneer Hi-Bred, a DuPont egysége által előállított, 59122xNK603 kódjelű kukoricafajta kapott ezúttal engedélyt élelmiszer- és takarmánygyártási célokra, importálásra, valamint feldolgozásra az EU 27 tagállamában.

Az engedély tíz évre szól, és bármely, a három kukoricafajtából, vagy ezek felhasználásával készült termék a szigorú uniós címkézési és nyomon követhetőségi szabályok alá esik - áll a bizottsági közleményben."

-MTI/Reuters-

Talán nagyképűségnek fog tűnni, de én megmondtam előre... Az Egyesült Államok érdekeinek megfelelően irányítják az EU-t.


 

1 komment

Címkék: usa eu dupont gmo kukorica pioneer monsanto génmódosított mon88017 mon89034 59122xnk603

Jákob, a négyszarvú juhfajta

2009.10.30. 16:18 Imre Laci

Internetes szörfözgetés közben véletlenül bukkantam rá egy érdekes képre, amely négy szarvval rendelkező kost ábrázolt. A dolog felkeltette az érdeklődésemet, hiszen hazánkban ilyen nem, vagy olyan ritkán fordul elő, hogy még nem kaphatott nagy hangot.

Kis keresgélés után rátaláltam a fajtára, amely ma az Egyesült Államokban még hivatalos tenyésztő egyesület gondozását is élvezi. A fajta neve Jacob (Jákob). A tenyésztő egyesület 1988-ban alakult meg és a Jacob Sheep Breeders Association (JSBA), tehát a Jákob-juh Tenyésztők Egyesülete nevet viseli.

A fajta eredete nem pontosan ismert, egyes feljegyzések szerint Szíriából származik, ahonnan néhány évszázaddal ezelőtt Észak-Afrikán, Szicílián és Spanyolországon keresztül jutott el Angliába. Innen került át az Egyesült Államokba, ahol az 1900-as évek elején a már ott élő fajtákkal keveredett. Több tiszta vérű tenyészet azonban még napjainkban is él vadon a kontinensen. Ezek az állatok mivel nem lettek kitéve a tenyésztésnek, így csontozatuk szilárdabb, gyapjújuk durvább és húsuk ízletes, zsírral vékonyan átszőtt. Ezeket az elvadulva élő állatokat vadásszák is az USA-ban. A Jákob név bibliai eredetű, utalva arra, hogy Jákob az arámi Lámánnál való pásztorkodásáért cserébe megkapta annak összes foltos juhát.

A Jacob fajta kosaira jellemző a dupla szarvaltság, tehát a 4db szarv. Kettő a fejtetőn, kettő pedig ezek alatt, kb. 30-90°-kal megdőlve. Az általános színezet a fehér alapon fekete, barna vagy bordó foltos. A szarvakon nem lehet gyapjú. Akit részletesebben érdekel a fajtaleírás, az a JSBA oldalán megteheti.


3 komment

Címkék: birka juh fajta jacob jákob többszarvú polycerates jsba

Klónozott állatok az asztalon?

2009.10.29. 13:26 Imre Laci

Kartika Liotard asszony (dán szocialista politikus) sürgetné az EU-t a klónozott állatokból származó termékek szabályozása kapcsán. Jelenleg moratórium alá esik a klónozott állatitermékek forgalmazása, így étkezési célra jelenleg tilos felhasználni a klónozott állatokat.

A témakör egyelőre meglehetősen új, így jogi szabályozás sincs a klónozott termékekre, nincs releváns szakvélemény arra vonatkozólag, hogy ártalmas-e az egészségre a klónozott állatokból készült élelmiszer. A klónozás menetéről itt egy ábra, amely megtekinthető nagy méretben ide kattintva.

Amíg tilos a klónozott állatitermékek forgalmazása, addig széles körben nem fog elterjedni, bár nem csekély aggodalomra ad okot, hogy a GMO növények terén is az Európai Bizottság fog dönteni valószínűleg teret engedve a Monsato és Pioneer amerikai cégeknek. Meglátjuk melyik nagy cégeknek lesz érdeke a klónozott állatok előállítása... Lobbi persze már most is van, ahogy az alábbi kép is bizonyítja.

A felirat jelentése a képen: "Biztonságosabb tej és élelmiszer a haszonállatok klónozása által."

További képek a Tennessee Egyetem által klónozott üszőkről itt tekinthetők meg.


8 komment

Címkék: jog egészség állat veszély szabályozás termék klónozás moratórium

Impotens az EU. De azért szép nagy neki...

2009.10.29. 08:00 Imre Laci

Valami nagyon nincs rendjén Európában. Tüntetnek a románok, tüntetnek a magyarok, a szlovákok és a csehek is. Utóbbiak most félmillió liter tejet öntöttek a csatornákba. Pár évtizeddel ezelőtt bármelyik politikust ezért felhúzták volna az első villanyoszlopra, most pedig hiába rugdossák a gazdák az EU-s követeket, hiába is szántanák fel Brüsszel összes utcáját, akkor sem lenne változás.

Hogy miért nem? Mert nem lehet bevallani, hogy az EU beteg. Nem lehet ilyet tenni, mert akkor a tévé előtt ülő embermilliók felállnának és megkérdeznék, hogy akkor mire is volt jó ez az egész? Hiszen az EU agrárpolitikája már akkor is csapnivaló volt amikor mi beléptünk. Akkor minek léptünk be? Miért kell nekünk 2010-re az SPS rendszer, amikor nyugatról már azt rebesgetik a verebek, hogy a visszatáncoláson kellene spekulálni?

Gráfék mást se csinálnak évek óta, mint másolják a nyugati mintát, ahelyett, hogy a magyar gazdaságot a magyar viszonyokhoz mérten igazgatnák. Semmi egyéni ötlet! Ekkora lendülettel már 8 általánost végzett emberek is kormányozhatnák az országot, hiszen a nyugati példát ők is képesek átvenni!

Itt egy kontinenst felölelő rendszer, az Európai Unió ami nem képes megoldani még a tej felvásárlási problémáját sem. Szép kis rendszer mondhatom. Mert ugye a verseny szabad, a feldolgozók annyit adnak a tejért amennyiért hajlandóak eladni a gazdák. Persze ez a gondolkodásmód a módi a hipermarketek esetében is... Még a beszállító kuncsorog a Tesconak, hogy ugyan tedd már a középső polcra az első osztályú magyar termékemet! Vagy nem lehet, mert nem tudok fizetni? A francba...

Kérdem én, hogy lehet az, hogy ha fenn a tótoknál is gáz van a tejárral, akkor hogy tudják ilyen olcsón nyomni sokszáz kilométerre is a határtól? Az egész színtiszta ellentmondás. Itt van temérdek mennyiségű tej, amire lenne kereslet, de néhány zsíros cég alacsonyan tartja a felvásárlási árakat, a fogyasztótól pedig behajtja a hatalmas pénzeket! Persze piacvédelemre nincs lehetőség, mert EU. Az EU pedig szent, még akkor is ha beteg és haldoklik is.

Az EU-ban nem lehet kompromisszumot kötni, hogy oké, akkor a gazda kapjon min. X forintot a tejért, de nem kap rá állami támogatást és a feldolgozó pedig max. Y+100 forint haszonkulccsal dolgozhat, azért mert az embereknek ez lenne az érdekük. A gazda boldog lenne, mert jó pénzt kap a termékért, a feldolgozó boldog lehet, mert ő is megél az üzletből (ha nem is irreálisan lesz gazdag) és a fogyasztó is ujjonghat, hiszen olcsón vehet annyi tejet amennyit csak akar.

De ilyen nem lesz, mert EU. Meg mert illene már felnőni és elfelejteni ezt az idealista gondolkodásmódot.


 

Szólj hozzá!

Címkék: politika eu tüntetés válság tej brüsszel megoldás probléma gazdák tékozlás tejár

Elosztogatják a magyar termőföldet?

2009.10.28. 17:17 Imre Laci

Több internetes oldalon (pl. itt) lehet olvasni arról, hogy egy titokban meghozott törvény által még ma is bocsátanak ki kárpótlási jegyeket, amiket a '41-45 között meghurcolt zsidók leszármazottai kapnak meg.

A kárpótlási jegyekből pedig árveréseken olcsó pénzért állami tulajdonú földeket adnak el, lényegében ingyen, hiszen a kárpótlási jegyeket is az állam bocsájtja ki.

Persze, lehet verni a tamtamdobot, hogy ez is csak egy ósdi összeesküvéselmélet, de egy olyan országban, ahol hosszú évekig százmilliós végkielégítéseket osztogattak stikában, szerintem egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a termőföldet, amely az országunk egyik legnagyobb kincse, titokban elosztogatják az elvtárspajtások...

Az egész ügy a Békés megyei Jobbik által robbant ki. Egy magánszemély útján kapott információt követően vizsgálódni kezdtek, s úgy találták, hogy törvénybe ütköző módon a földek árveréséről sehova nem tettek kiírást. Holott ez kötelező volna ugyebár... Persze mit számít ez egy olyan országban, ahol még a miniszter is bizonyítékot hamisít? Aki pedig azt hinné, hogy kis értékű üzletekről van szó, annak ajánlom, hogy nézzen utána a mai magyar földáraknak!

Akár igaz a hír, akár nem, hiányolom az állami hatóságok azonnali utánajárását stb...


1 komment

Címkék: árverés föld zsidó jegy titkos termőföld kárpótlási

süti beállítások módosítása