facebook

Mézügy

2009.08.29. 23:24 Imre Laci

Mint ismeretes, az Aranynektár Kft. vezetője Takács Ferenc pert indított a MÉBiH ellen, mivel mézmintájuk megbukott az ellenőrzési vizsgálaton,s véleménye szerint idegenkezűség áll a dolog mögött. Ezek után végeláthatatlanul hosszú vita kerekedett az ügyből, mivel Süth Miklós szakállamtitkár váltig állítja, hogy a hivatalon belül senki nem hibázott és főleg nem történt a minták meghamisítása. Állítása bizonyítására azonban nem tud felmutatni semmit és nem rendelt el belső ellenőrzést a hivatalán belül.

Korábban kiderült, hogy a boltok polcain található méz közel 40%-a hamis, valamint hogy nem is a minőségvizsgálaton való bukás végett kapott az Aranyhektár bírságot, hanem mert (Süth Miklós szerint) a cég által a magyar mézbe kevert argentín erdei méz nem szerepelt a gyártási lapon. (Az argentín beszállítást Takács Ferenc a Nyugat-európai piac erdei méz igényével magyarázta.)

Az események bonyolódnak, az egyébként is rossz évet záró méhészek ellenőrzések tömkelegét tudhatják maguk előtt, a fogyasztók pedig toporoghatnak és törhetik a fejüket, hogy vajon melyikőjüknek van igaza.

Mindazonáltal úgy vélem, hogy Takács Ferenc nem vállalta volna be a pert és az ellenőrzések árját, ha nem volna biztos a dolgában. Akit a részletek érdekelnek, az tekintse meg holnap reggel 8:05-kor a HírTV Panaszkönyv című műsorát, melyben megszólal mindkét fél.


Szólj hozzá!

Címkék: hírtv ferenc méz hamisítás takács miklós argentín süth mébih aranynektár

Kötelező folsavas dúsítás Ausztráliában

2009.08.28. 20:29 Imre Laci

"2009 szeptemberétől a kenyérgyártáshoz használt búzaliszt folsavas dúsítása kötelező Ausztráliában. Közleményben hívják fel a figyelmet erre. Évtizedek óta zajlik az a prog-ram, amely a nők folsav bevitelének emelé-sét célozza. A folsav hiánya a terhes nők magzatának fejlődési rendellenességét (nyi-tott gerinc) okozhatja. Ausztráliában és Új-Zélandon e fejlődési rendellenességek szá-mának a csökkentésére indított programok, ill. bevezetett intézkedések keretében most a kenyérgyártáshoz felhasznált lisztek folsav-val való dúsítását vezetik be."

- MÉBiH -


 

Szólj hozzá!

Címkék: ausztrália terhesség magzat kenyér nyitott gerinc folsav

Tüntettek a horvát gazdák is

2009.08.27. 09:11 Imre Laci

"A horvátországi mezőgazdasági gazdálkodók csütörtök déltől határozatlan időre a közúti határátkelőhelyekre vezető utak teljes lezárásával kívánnak tiltakozni a mezőgazdasági termények, illetve a tej garantált felvásárlási ára ellen - írta a rendőrség.
Az átkelőhelyre vezető utak blokádját a gazdák a horvát kormánnyal történő eredményes tárgyalások végéig fenn kívánják tartani - olvasható a rendőrség közleményében, amelyben arról is tájékoztatnak, hogy a horvát rendőrség nagy erőkkel készül az utak lezárásának megakadályozására.
A horvát Hina hírügynökség a gazdák tervezett blokádja kapcsán arról számolt be, hogy a szlavóniai és baranyai termelők Horvátország keleti határátkelőinek lezárására készülnek. Bejelentésük alapján 15, Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával és Magyarországgal érintkező határátkelőnél tervezik a tiltakozást, vagyis Magyarországon a Baranya megyében található átkelőket érintheti a blokád.
"

- MTI -


Szólj hozzá!

Címkék: horvátország tüntetés tej útlezárás gazdák

Alkotmányt sértett Gráf - a Fidesz szerint

2009.08.26. 21:55 Imre Laci

A részletes hírt itt lehet elolvasni. A lényeg, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úgy jelentette be Brüsszelben az SPS rendszer magyarországi bevezetését, hogy Sólyom László visszadobta az egészet alkotmányellenességre hivatkozva. Azóta nem jött hír arról, hogy elkészítették volna a jogszerű verziót és azt Sólyom is aláírta volna.

Ergo most kivételesen helyesen beszélt a fideszes Turi-Kovács Béla, azonban nem árt kicsit szemügyre venni a cikket, hiszen a sorok között van ismét a lényeg:

"...azért szánta el magát az agrárkormányzat alkotmánysértésre, mert ha nem jelentették volna be augusztus utolsó napjáig a brüsszeli bizottságnak, hogy Magyarország át akar térni az új rendszerre, akkor azt már csak egy új parlament, egy új kormány tehette volna meg."

Na most akkor csak az MSZP-s briganti félt attól, hogy majd ezt a "kiváló" lehetőséget elorozza előlük a Fidesz, vagy tényleg be akarta vezetni a Fidesz is az SPS-t? Mert ha igen, akkor Turi-Kovács Béla is kicsit keresgélhetne a helyes út után, mivel ez az új rendszer inkább átok az agráriumra, semmint segítő jobb. Persze itt is azt kell csak nézni, hogy ki jár igazán jól az SPS bevezetésével! Természetesen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mindenképpen, hiszen most bizonyára tömkelegével érkeznek a csúszópénzek, hogy a gazdag társaságok kapják az állami földek bérleti jogát, mivel így ők tehetik zsebre az EU-s pénzt is.

Ebből a szemszögből teljesen logikus döntés volt az SPS bevezetése. Persze közben megfeledkeztek a magyar gazdák érdekvédelméről. De ezt már Magyarországon minden bizonnyal megszokhattuk.


Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz eu béla józsef gráf alkotmánysértés sps turi kovács

SPS-en keresztül kíván pénzt szerezni az IKR

2009.08.24. 08:35 Imre Laci

Eme bejegyzés apropója egy korábban megjelent botrányos cikk, mely szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. csúszópénzért az IKR Zrt-nek adta el a 800 hektárnyi bábolnai föld bérleti jogát, holott a helyi önkormányzat jobb árat kínált. Természetesen a Komárom-Esztergom megyei Önkormányzat jogosan indított pert az ügyben. Hogy miért is olyan fontos, hogy ki nyerje ennek a hatalmas földterületnek a bérleti jogát? Nem csupán arról van szó, hogy ki gazdálkodhat rajta! Nem bizony.

Január 1-jétől bevezetik ugyanis az SPS rendszert, tehát az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert, melynek egyik leglényegesebb momentuma, hogy nem a földterület birtokosa, hanem annak használója (bérlője) kapja az EU-s támogatást. Így pl. az önkormányzatok, az állam esik el hatalmas pénzektől, hiszen tetemes földterületet bérelnek Magyarországon a különböző állami szervektől.

Az a kérdés pedig már abszolút jogos, hogy az a cég, amely ki tud bérelni egyszerre 800 hektár földet (pluszba!), az rá van-e szorulva az EU-s támogatásra? Szerintem nem. Mindezt tetézi, hogy a K-E. megyei Önkormányzat magánszemélyeknek kívánta bérbe adni a földterületet, hogy ezzel biztosítsa az emberek földhez jutását. Az ötlet üdvözlendő, hiszen ilyen hatalmas terület képes akár több család fenntartását biztosítani, akkor pedig miért gazdagítsa pár amúgyis milliomos cégvezér bankszámláját?


Szólj hozzá!

Címkék: magyar eu önkormányzat korrupció támogatás nemzeti vagyonkezelő bábolna ikr sps

süti beállítások módosítása