facebook

Lopják a kukoricát a Balaton-parton

2009.07.15. 21:11 Imre Laci

"Riadót fújták a Balaton-környéki gazdák, mert földjeikről nagy mennyiségben lopják a kukoricát, s attól tartanak, hogy a növényvédő szerrel kezelt, még tejes takarmánykukorica a strandokon jelenik meg - írta szerdán a Somogyi Hírlap.

A strandolók egészségét féltő gazdák felvetésére reagálva Tóth István, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője azt mondta: utánanéznek annak, hogy tartalmazhat-e egészségre káros anyagot a kukorica. Az ellenőrzött táblákban azonban eddig még nem találtak határértéken felüli növényvédőszer-maradékot.
Az igazgató tudomása szerint előfordul az is, hogy a termelők azért kiáltanak farkast, mert nem tudják megvédeni a táblát a tolvajoktól; ezért állítják, hogy rovarölő szerrel permeteztek. Ezt a Balatonhoz közel termelő gazdák visszautasították.
"

- MTI -

Nem írom le melyik embercsoport legjellegzetesebb tulajdonsága a terménylopás. A HírTV-s Célpont magazin külön összeállításában is a burgonyatolvaj roma nőt szólaltatják meg (1:20-tól), aki eleinte tagadja, hogy ő lopta el az egyik helybeli krumpliját, majd később bevallja a dolgot és azzal védekezik, hogy ő utólag vissza is vitte azt (persze csak azért, mert rajtakapták és szóltak neki, hogy vigye vissza de villám gyorsan).

Rengeteg terménylopással kapcsolatos eset van, de szinte egyik sem végződik jól. A tolvaj nem kerül elő ahogy az ellopott termény sem. A gazda toporzékol, a kár több esetben óriási és mégsincs mit tenni. A tolvajok persze nem félnek a lebukástól. Ráfogják, hogy "megélhetési" bűnözők és különben is, Xezer forint érték alatt csak szabálysértést követ el...

Magyarország egy olyan ország, ahol a nem reális büntetések miatt a törvényszegőknek több joguk van, mint a becsületes polgároknak. Pedig a törvényeknek nem a bűnözőket kellene védeniük...


 

1 komment

Címkék: bűnözés lopás kár kukorica termény

Végnapjait éli a magyar tejipar

2009.07.15. 14:15 Imre Laci

"A tejágazat mélyrepülése miatt az első félévben nagyjából tízezer tenyészállatot értékesítettek a termelők, többet, mint tavaly egész évben. Ha ilyen ütemben folytatódik az állomány értékesítése, rövidesen nem lesz elegendő kapacitás az ország tejellátásának biztosítására - mondta a Napinak Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) igazgatója. A helyzet várhatóan tovább romlik, a tejfelvásárlási ár nem stabilizálódik, május óta csökkennek az árak. Most átlagosan 52-55 forintot fizetnek a feldolgozó üzemek egy liter tejért. Szerződéses kapcsolat születik, a feldolgozók lényegében az azonnali szabadpiacról szerzik be a nyers tejet. Mindenesetre érdemes lenne kivizsgálni, mi okozza, hogy amíg az unióban májusban másfél százalékkal emelkedtek a termelői árak, addig nálunk tovább mérséklődtek - mondta a Napi érdeklődésére Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Szerinte egy-két hónapon belül tömegessé válhat a közüzemi és bértartozások miatt a cégek bedőlése.
A közvetlen értékesítés keretében eladott tej mennyisége növekszik ugyan - bár pontos adatot erről senki sem tud -, ám tény, hogy ez csak a kisebb tejgazdaságok problémáit enyhítheti. A szaktárca egy, a napokban megjelenő rendeletben lehetővé teszi ugyan, hogy a jelenleg futó gépbeszerzési pályázaton a közvetlen tejértékesítéshez szükséges eszközöket, tejautomatákat 35 százalékos támogatásintenzitás mellett lehessen beszerezni, azonban ez - tekintve az elbírálás és a kifizetések átlagos idejét - inkább csak annak segítség, akinek van annyi tartaléka, hogy az idén talpon maradjon. Nekik a július elején bejelentett újabb 18 milliárd forint támogatási csomag is mentőöv lehet - feltéve, ha az Európai Bizottság jóváhagyja, hogy az új kihívások kezelésére elkülönített keretből mintegy 12 milliárd forinttal a tejtermelőket támogassa Magyarország. Ez utóbbit a tervek szerint jövő év elején hirdetnék meg, de várhatóan leghamarabb az év végére juthatnának pénzhez a termelők. Ha pedig marad a jelenlegi támogatási rendszer (SAPS és top up), akkor számításaink szerint 2010-től 15-40 százalékkal mérséklődhet az állattenyésztők támogatása 2009-hez képest, ami a teljes vertikum bruttó kibocsátását 10-15 százalékkal visszavetheti - mondta Wagenhoffer Zsombor. Számításaik szerint 2010-ben legalább 7-7,5, két év múlva pedig 9-10 milliárd forint támogatáscsökkenéssel kell számolni az érintett állattenyésztőknél, ami az ágazat további leépülését jelentheti.
 
A tavalyi első félévhez képest öt százalékkal csökkent az ellenőrzött tehénállomány: az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. adatai szerint míg 2009 elején még 226 ezer tejelő tehenet tartottak nyilván, amiből 192 ezer volt termelésellenőrzött, addig mostanra ez utóbbi 187 ezer alá esett. Egyidejűleg közel 10 százalékkal csökkent az üszőbeállítás aránya, miközben a tenyészállomány értékesítése kétszáz százalékkal emelkedett.
"

- NapiGazdaság -


Szólj hozzá!

Címkék: magyar gazdaság tej tejipar

Ökoadó a gazdáknak

2009.07.15. 13:35 Imre Laci

"Az európai farmerek szövetsége bírálta az Európai Bizottság legutóbbi javaslatát, mely szerint a környezeti hatások miatt (szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében) ökoadót vetnének ki az uniós gazdálkodókra. A „széndioxid” adónak, a gazdálkodói szö-vetségek szerint semmi hatása nem lenne a széndioxid-kibocsátásra, ugyanis két vagy 3 százalékos adóemeléssel nem lehet elérni, hogy az emberek pl. kevesebb húst fogyasz-szanak. Nagyon nagy százalékos adót kell kivetni a fogyasztás mérsékléséhez. A WTO szabályok miatt amúgy is csak Európa al-kalmazná ezt az adónemet, így az európai cégeket büntetné az adó bevezetésével, míg az olyan hústermelő „hatalmak”, mint ami-lyen Brazília, óriási versenyelőnyhöz juthat-nának az adók bevezetése révén, számol be az EU Food Law 2009. július 10-ei száma."

- MÉBiH -


1 komment

Címkék: fogyasztás szén dioxid ökoadó

süti beállítások módosítása