facebook

Házitej kóstoló a Jobbikkal karöltve

2009.09.26. 19:09 Imre Laci

A Magyar Asztal blog és a Jobbik Magyarországért Mozgalom Fejér megyei szervezete a mai napon tartotta házitej kóstolóját Székesfehérváron, a lecsó fesztivál keretein belül.

A kóstoló célja az volt, hogy az emberek figyelmét felhívjuk arra az apró, de igen fontos tényre, hogy a nagyáruházak polcain található külföldi tejek áráért akár fölözetlen, tápláló és egészséges házi tejet is lehet kapni. Ebből a házi tejből kis ügyességgel akár aludt tejet, túrót vagy tejfölt is lehet készíteni házilag, ami újfent pénzmegtakarítást jelent.

A magyar valóság az, hogy amíg a termelő kap 40 forintot az extra minőségű nyerstejért, addig a hipermarketek polcain ugyanaz a tej 260 forintért kerül eladásra. Mindez csupán azért, mert amíg a termelőtől a fogyasztóig eljut a termék, addig sok-sok viszonteladó, felvásárló és feldolgozó keze közt megy át, akik mind-mind ráteszik a maguk kis hasznát, amit persze a magyar polgárral fizettetnek meg. Mindemellett pedig a szlovák, cseh és lengyel UHT tej pedig alig 100 forintos áron figyel a boltok középső polcain. Ez nem más, mint tudatos ellehetetlenítés.

A jelenlegi, a magyar mezőgazdaságot ellehetetlenítő rendszer ellen kívántunk tiltakozni a tejkóstolóval, amely egyértelműen rámutatott: van rá lehetőség, hogy olcsón, jó minőségű árut kapjunk!

A Magyar Élelmiszert a Magyar Családok Asztalára programba csatlakozott székesfehérvári Boci büfé segítségével beszerzett 20 liter tejet reggel 9 órától kínáltuk a lecsófesztivál látogatóinak. Az érdeklődés már a kezdetektől fogva nagy volt. A legtöbben örömmel kóstolták meg a friss házi tejet. Sokan osztoztak azon a véleményen, hogy a házi tej bizony kenterbe veri a bolti, művi úton szabályozott zsírtartalmú tejeket.

Az idősek nosztalgikus arccal kortyolták a hideg nedűt, míg a fiatalság cuppogva furcsálta az ismeretlen ízt. Azoknak, akik a bolti, sok kezelésen átesett tejen nőttek fel, ez az eredeti tej bizony új és még szokatlan élményt jelent. A legnagyobb meglepetést mégis mindenkinek az okozta, hogy ehhez a minőségi élelmiszerhez meglepően olcsón juthat hozzá Székesfehérvár belvárosában.

A kóstoló tehát sikeresnek mondható, a Magyar Élelmiszert a Magyar Családok Asztalára program pedig egy új lépcsőfokához érkezett. A program immár a babacipőt kinőve újabb és nagyobb probléma leküzdését tűzte ki céljául.

A blog is új fejezetet ért el, hiszen egyike lett azon kevés olyan internetes naplóknak, amely immáron közhasznú tevékenységet folytat, nem csupán írásban, de cselekedetben is.


5 komment

Címkék: blog magyar székesfehérvár asztal kóstoló tej jobbik mezőgazdaság boci házi büfé

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr971409143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZooLeee 2009.09.29. 10:27:27

Huu emlékszem, mikor a szomszéd utcából hoztuk a tejet Albertbácsiéktól. Volt néhány tehenük és szívesen adtak (akár ingyen is), aztán az asszony -Isten nyugosztalja- elhunyt. Azóta se tehén, se tej, sajnos.
Aztán rá pár évre nagyapám vett néhány kecskét. Az volt ám a boldogság. Kb. akkor léptem túl a tizedik életévemet és nagyon ráfüggöttem a kecskepásztorkodásra. Meg persze minden este, mikor behajtottuk őket jött a friss, meleg, habos kecsketej. Nyami! :]
Utána is nézek, hogy van-e még a környéken valakinek. Kösz, az ötletet.

Báj dö véj: ha már Jobbik: nem is olyan rég (aug. 28-án) volt egy rendezvényük a Dabróka csárdában (Veszprém megye, Kamond). Mely a hangzatos: I. Nemzeti Gazdafórum címet viselte. Morvai is végül odaért és elég jól sikerült, a szervezők szerint. No, ezen felbuzdulva szervezünk egyet ide, az Őrségbe is. Nevezetesen Őriszentpéterre. Az egyeztetések még folynak, de valószínűleg október közepe táján lesz, szintén Morvaival.
Csak úgy megemlítettem, hátha... ;]

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.29. 12:23:24

@ZooLeee: Gondoltam arra is, hogy kecsketejet kellene kóstoltatni, de az már tényleg annyira ismeretlen az átlagemberek számára, hogy nem aratott volna osztatlan sikert.

Örülök, hogy az ország minden táján mutatkozik igény az ilyesmi iránt.

Ambri 2009.09.29. 16:19:12

Minden haza terméket így kellene reklámozni. A tej egyébként is a szívem csücske, mert mi termelők vagyunk és minél nagyobb mértékben szeretnénk megismertetni a kiváló minőségű, friss házi tejet az emberekkel.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.29. 18:28:19

@Ambri: Nos, a lehetőség mindenkinek adott.

Ha rajtam és az ismerettségi körömön múlik, akkor lesz még egyéb élelmiszerrel kapcsolatos kóstoló vagy vásár. Minden csak szervezés kérdése.

Ambri 2009.10.01. 15:13:13

@Imre Laci:
Élünk a lehetőséggel, ha a környékünkön lesz ilyen vásár, vagy kóstoltatási lehetőség. Egy dolog van, ami köt: Csak a vasárnapom szabad, akkor tudok rendezvényre menni.
süti beállítások módosítása