facebook

Válasz egy olvasónak - a tehenek hűtéséről

2009.04.12. 18:55 Imre Laci

Egyik legszorgalmasabb olvasóm írta egy korábbi bejegyzésemhez, hogy manapság a tehenek a nagy mennyiségű tej megtermelése közben túlhevülnek és ezt elkerülendő, "locsolják" az állatokat.

Az első és legfontosabb tudni, hogy a szarvasmarhák 10-15 °C-on érzik megukat jól, tehát például a hazánkban jellemző nyári kánikula már komoly szenvedést okozhat, sőt, akár az állat elhullását is eredményezheti (ld.: respirációs alkalózis). A gazdák tehát kénytelenek voltak valami megoldást találni az állatok környezetének hűtésére.

Az első és legkézenfekvőbb megoldás természetesen a szellőztetés. Egy kis légmozgás az embert is felélénkíti egy nyári forró napon, akárcsak az állatokat. Az új istállók ezért épülnek felül nyitottra, hogy a meleg levegő itt kiáramolhasson, míg a légtérben működő ventillátorok mozgatják a levegőt az épületen belül. Azonban van ahol ez sem segít. Ezért terjedt el a légtérbe történő vízpermetezés. Az elsődleges cél nem az állatok bőrének nedvesítése, hanem a levegő hűtése a vízpermet párolgása révén. Egyes helyeken szereltek fel ún. tehénzuhanyt is, amely alatt az állat kedvére fürdőzhet. (Fontos megjegyezni, hogy itt sem folyik a víz folyamatosan az állatokra!)

A vízpermetezés tehát nem azért szükséges, mert a tehenek olyan sok tejet adnának, hogy az számukra extra hőtermelést jelentene. Egy tejelő tehén ha nem érzi jól magát, először a tejtermelése esik vissza. Ezt pedig egy gazda, aki az eladott tejből él, nem engedheti meg ugyebár...


 

9 komment

Címkék: tehén víz hűtés permetezés tejtermelés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr261061316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bugajozsinemszepgyerek 2009.04.12. 21:38:50

A teheneknek elég vastag bőrük van ahhoz, hogy jól viseljék a kánikulát. Persze egy hűvösebb klíma nekik is jobban esik.
Szegény magyar gazda örül, ha valahogy kigazdálkodja, hogy a 60 Ft-os felvásárlási árú tejet, vízpermetezésből maximum saját magának jut a zuhanyzóban, nemám a bociknak. LOL

S. Annyi 2009.04.12. 22:13:30

Tehát a marha meleg a marháknak marha forró és a marha hideg a marháknak marha meleg. Értem.

Netuddki. 2009.04.12. 23:05:13

Angol tudósok mi? Ezek szerint az indiaiaknál szenvednek a szent tehenek, amikor a kánikulában kóricálnak az utcán.

Tavimajom 2009.04.13. 00:19:04

Hmmm. Nem lehetne inkább SÜN?

marosy 2009.04.13. 00:32:15

Ha már tejtermelésről beszélünk: Állítólag a tehenek jobban tejelnek, ha klasszikus zenét játszanak nekik. Muahahahahahaha.
Kijöttem Skóciába és még a tej íze is más, mellékíze van. :-(

A nép fia 2009.04.13. 08:34:29

@marosy: Ugyan már, Skóciában teljesen más fajtájú tehenek vannak, így kell megítélni az adott tejet is. Nekem speciel ízlett nagyon!
Nálunk a "magyar tarka" a tipikus, ott pedig az alacsonyabb növésű, hosszú barna szőrű, amit nagyon fantáziadúsan skót felföldi marhának (highland cattle) neveznek, mindkettő a bos primigenius taurus ág tagja, de ettől még más ízű a tejük.

@Tavimajom: A sünözést pedig be kéne fejezni, kezd cikivé válni... Nem csak neked szól, hanem mindenkinek, aki ezt menőnek érzi. Lehet, be kéne írni a Menő/nem menő blogba. Vagy az Okos Mackóba.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.04.13. 08:58:07

@kovi1970: Nézz már utána, mennyi tejet adnak az indiai tehenek! :-) Egyébként pedig szenvednek, de legfőképpen az éhségtől, elég, ha rájuk nézel.

ekkerjoz 2009.04.13. 09:08:05

@Bugajozsinemszepgyerek: A tehenészetek többnyire messze vannak a közüzemi vezetékes vízhez, mi is saját, mélyfúrású kútból oldjuk meg az itatást. Ezért nem túl aggasztó a vízdíj.

gabest1 2009.04.14. 05:52:12

ZöPö (inda):

Ki tudja, talán indiában nem is isznak tejet.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/LacIntol-World2.png
süti beállítások módosítása