facebook

Marhát, de milyet is?

2009.03.22. 15:06 Imre Laci

A KSH adata szerint 2007-ben a magyar lakosság egy-egy tagja mindössze 1,1kg szarvasmarhahúst fogyasztott el. Ez az érték összehasonlítva a baromfihús fogyasztással (17,7kg) meglehetősen silánynak mondható. Pedig rengeteg finom étel készíthető marhahúsból és van az országnak egy olyan kincse, amely külföldön már évszázadok óta befutott termék és biztos piacot jelent a magyar gazdáknak. Ez nem más, mint a magyar szürke szarvasmarha.

Sajnos azonban az áruházak polcain lévő szarvasmarháról aligha mondhatnánk el, hogy csúcsminőségű volna. Ennek pedig az az oka, hogy többnyire a tejhasznú egyedek bikaborjai kerülnek hizlalásra. Ezek a fajtákra azonban a gyors faggyúsodás jellemző és húsok sem olyan márványozott, mint a direkt hústermelésre nemesített fajták. (Színhústermelésben a szuperizmolt francia Fehér-Kék Belga viszi a prímet.)

Persze hiába is kérdeznénk meg a pult mögött álló eladót, hogy mégis milyen fajta szarvasmarhát árusít, szinte biztos hogy nem tudná megmondani. Ránézésre pedig legfeljebb a szakemberek tudnák megtippelni az állat fajtáját. (Erre alapozva ad sok étterem a fácánlevesbe fácán helyett gyöngytyúkhúst).

A laikusok számára tehát a legegyszerűbb az, ha csomagolt, védjeggyel ellátott húst vesz. Így garantáltan minőségi terméket vásárol és még egy gazda munkahelyét is megmenti. S hogy miért is garantált a minőség? A válasz egyszerű. A magyar szürke szarvasmarha rideg, ún. extenzív tartáshoz szokott. Ez az a fajta, amely egész éven át a legelőket járja és lassan, több év alatt építi fel izomzatát. Ez adja különleges ízét. Mivel a legtöbb helyen növényvédőszerrel nem kezelt gyepeken legeltetik, e fajta a legalkalmasabb a biohús előállításra a szarvasmarha ágazatban.

Évszázadok óta lábon hajtották ezt a fajtát a Nyugat-európai piacokra, s az országban mindenhol elterjedt volt. Több ezer példány   szelte át az országot, s a gulyások terelte jószág dacolva az összes időjárási viszontagsággal, vágásra alkalmas állapotban érkezett meg az igényes nyugati vágóhidakig. A dunai hajózás elterjedésével, valamint a késztermék szállítás térnyerésével azonban a hangsúly az intenzíven hizlalható fajtákra terelte a világ figyelmét, s az '50 évek végére csaknem eltűnt a magyar szürke. Hála azonban Bodó Imre professzor fáradalmainak, a fajta megmenekült és immáron egyre növekvő állománnyal büszkélkedhet. Sok helyen nem árutermelési céllal tartják ugyan, hanem géntartaléknak, hiszen páratlan ellenállóképessége révén több modern fajta keresztezési parnereként jöhet számításba a jövőben.

Érdemes tehát kicsit többet költeni a finomabb, minőségibb termékre, segítve ezzel egy magyar gazda fennmaradását, valamint ennek az egyszer már majdnem eltűnt fajtának, az ország egy jelképének az újbóli elterjedését.


 

komment

Címkék: magyar minőség marha védjegy szürke extenzív

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr651018127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leveliro1 2009.03.24. 12:51:27

1. Jó a szürkemarha, de sok hibája is van. Aki kis kompromisszummal magyartarkára cseréli, elég jól jár.


2. Ha átlátogatsz a malackaraj.blog.hu-ra, ahol egy Nagyarnok beli hentessel készül interjú van, akkor olvashatod, hogy többféle marhahúst is kipróbáltak, de a legrosszabb a kék belga volt. Sokat ad, de szar, na.

(Színhústermelésben a szuperizmolt francia Fehér-Kék Belga viszi a prímet.) - legalábbis mennyiségben.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.03.24. 18:33:20

@leveliro1:

Természetesen nem hibátlan. Egyébként ha már valaki magyartarkát tart, akkor már egy fél lépcsőfok és tarthatna Angust vagy Limousine-t is. Vagy Blond D'Aquitaine-t. Vagy akár Szimentálit is.

Én azért ajánlottam annyira a magyar szürkét, hogy ezzel is elősegítsem a fajta iránti piacot és ezzel a fajta fennmaradását.

phaidros 2009.04.14. 16:42:27

Mint ahogy egyik sem hibátlan. Viszont legalább rideg tartású.

Leveskocka 2011.01.24. 18:51:59

A magyar szürkemarha húsa sok tekintetben kifogásolható. Prémiumtermékként való favorizálása elsősorban a fajta különlegességének, megjelenésének és történelmének szól. Azonban húsának kivételes szintre való emelése több kárt okozhat, mint hasznot.
Elsősorban a limousin és a blond d'aquitane tekinthető ízletességében prémium minőségűnek, a kék belga ilyen szempontból messze elmarad ezek mögött. Mint mások is írták, mennyiségben számít jónak.
A cikk szerintem több szempontból is átgondolandó.

Leveskocka 2011.01.24. 18:59:42

A magyar tarka pedig kifejezetten rossz döntés manapság gazdasági szempontból. Húsa közepes minőségű, tejtermelése szintén, mert bár zsírosabb az átlagnál, de jó tartás esetén is maximum 7-8000 liter tejet ad évente. Közepesen zsíros tejre pedig igény nincs, vagy light-osabban használnak, mint pl. a holstein-frízé, vagy ún. ipari tejet, feldolgozásra.
süti beállítások módosítása